Na doporučení automechaniků řidiči nedají, zajímá je především cena pneumatikTy ještě jednu zimu vydrží, to je dobré. To je věta, kterou často slýchají mechanici v autoservisech na Jihlavsku. Řidiči v těchto dnech nechávají přezout pneumatiky na svých autech z letních na zimní. Jenže často se jedná o gumy s mělkými drážkami.

„Trend je pořád stejný. Lidé si nedají vysvětlit, že minimální hloubka čtyři milimetry je stanovená zákonem. Jezdí na sjetých pneumatikách. Byl tady pán, který jezdí po dálnici, a na pneumatikách měl dva milimetry. Vůbec se s námi o nových pneumatikách nebavil, prostě to chtěl nazout, a tak jsme udělali, co chtěl," popsal svoji zkušenost Michal Salus, mechanik z jednoho z jihlavských autoservisů. Podle něj navíc lidé na doporučení mechaniků, jakou pneumatiku si pořídit, moc nedají. Více je zajímá cena.

„My se na internetové ceny bohužel nemáme šanci dostat. Prodáváme za nákupní cenu, ale zákazníkům to stejně nestačí. Koupíme gumu třeba za třináct set korun, k tomu připočítáme padesát korun za dopravu a stovku za přezutí, a oni si stejně na internetu najdou pneumatiku za tisícovku. Pak na ni ale nemají záruku," přiblížil mechanik.

Pochyby, zda si má nové zimní pneumatiky koupit, měl v pondělí v autoservisu Jakub Holý. „Původně jsem plánoval, že ještě nechám nazout ty staré, ale když slyším mechaniky, tak si to asi ještě rozmyslím," usmál se Holý.

I když to na sníh na Jihlavsku zatím ještě nevypadá, do autoservisu dojížděli zákazníci i o uplynulém víkendu. Od 1. listopadu totiž mohou řidiči za letní pneumatiky dostat pokutu. Zákon říká, že řidič je povinen na autě použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat. Při teplotách, které jsou sedm stupňů a nižší, má zimní pneumatika výrazně lepší přilnavost, a je tedy vhodnější i z hlediska bezpečnosti.

V pondělí do jihlavského pneuservisu přijel přezout i Jaroslav Nováček. Jak řekl, pneumatiky každý rok mění na poslední chvíli. „Počítám s tím, že tady budou fronty. Letos to ale ještě na sněhovou kalamitu na začátku listopadu nevypadá a po dálnici nejezdím, takže si myslím, že jsem přijel ještě relativně včas," uzavřel Nováček.