V sobotu u frekventované silnice, která vede z Kamenice směrem na Třebíč a přetíná cestu od žabích zimovišť k rybníkům, parta nadšenců a dobrovolníků umístila zábrany a šestnáct plastových kbelíků. V nich budou v následujících týdnech kameničtí školáci obojživelníky přes silnici přenášet.

V Kamenici budou milovníci přírody pomáhat ropuchám obecným, blatnicím skvrnitým, čolkům obecným, skokanům hnědým a možná i nějaké té rosničce zelené podesáté. „Celé to začalo tak, že jsme byli s dětmi v těchto místech na procházce a našli jsme tady na silnici stovky mrtvých žab, které zahynuly pod koly aut,“ připomenul letitou kamenickou tradici Jan Jelínek, ředitel místní základní školy.

Při práci u silnice nechyběl ani teď v sobotu. Na pomoc vzal osm dobrovolníků z řad školáků, ale přijeli také další partneři, s nimž škola  záchranu obojživelníků už podesáté připravovala. „Když někdo pomáhá přírodě, jako to dělá škola tady v Kamenici, tak z toho máme vždycky dobrý pocit,“ ocenil zhruba tři hodiny práce Miloslav Bartoš, předseda jihlavské organizace Českého svazu ochránců přírody.

Mezi dobrovolnicemi byla i Adéla Halamová, která chodí ve škole v Kamenici do sedmé třídy. „Mám ráda přírodu, proto jsem se ráda přihlásila. Jsem tu poprvé a už se těším, až tady budeme mít žáby a budeme je moci přenést přes silnici,“ neskrývala radost z účasti na dobré věci jedna ze školaček.

Žáby začnou táhnout co nevidět, může to být už v nadcházejícím týdnu. „Záleží na počasí. Když bude vlhko a teplo, tak to bude pro ně ten pravý impuls,“ připomenul Jan Jelínek. Teprve pak začnou dětem ze školy pravidelné povinnosti, zhruba měsíc sem budou muset podle rozpisu služeb chodit každý den.

Lidská ruka jenom u Kamenice pomůže stovkám ropuch i dalších druhů ohrožených obojživelníků. Za dobu organizované pomoci přenesli kameničtí školáci za asistence učitelů a rodičů ročně mezi čtyřmi až osmi sty žab. „Letos rekord nečekáme, ale stovky žab tady před silnicí zachytíme a poté přeneseme,“ odhadl Jaromír Maštera z občanského sdružení Mokřady, další ze stálých partnerů.

Současně prozradil, že odborníci usilují o nalezení trvalejšího řešení. To by spočívalo v rekonstrukci propustků pod silnicí, na níž v minulosti k hromadnému masakru žab koly auty docházelo.