„Dáte si? Je výborná," lákal Klígl organizátory Veteránské revue v Telči chvíli poté, co byl oceněn za své historické velocipedy. Byl jednou z nejvýraznějších postav akce, která se v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce uskutečnila v sobotu 6. května. Byl to již její desátý ročník.

Klíglovou láskou, kromě ženy Marie, jsou prý stará kola. „Mám kolo z brněnské zbrojovky z roku 1935 nebo 1936, přesně nevím. Je v původním laku," přiblížil svého veterána Klígl. Koupil ho ve stavu, kdy z něj byl pouhý vrak. Má radost, že se mu povedlo dát kolo téměř do původního stavu. „Renovoval jsem ho sám, některé laky jsem poupravil, vypletl si špice a i to světlo vepředu je originální," popsal elegán z jižní Moravy. Na Vysočinu s ním přijela i manželka. Ta měla německé kole Presto z roku 1933.

Pan Klígl do Telče přicestoval až ze Svatobořic-Mistřína, což je obec poblíž Kyjova v Jihomoravském kraji. Se svými veteránskými koly jezdí po celé republice. „Od května až do září máme plný diář. Někdy se sejdou i dvě až tři akce v jeden den. Jezdíme na otevírání lázeňské sezony, různá setkání veteránů a tak dále. Příští týden jedeme do Luhačovic," dodal Klígl.

Stanislav Klígl se svým historickým kolem dokáže mistrně zacházet. Po telčském náměstí se totiž proháněl na velocipedu, a ještě u toho stihl otáčet kličkou u hrací skříňky. Jde vlastně o jakýsi flašinet. „K lásce ke starým věcem musíte v životě dospět, nám to také trvalo dlouho," podotkl.

Ilustrační foto
Rozhýbou Jihlavu. Květen je plný sportovních aktivit