Ze všech krajských měst v celé republice se Jihlava může pyšnit jedním primátem. Za poslední čtyři roky zde vyrostlo nejvíce bytů. Z celkového pohledu socioekonomického rozvoje potom krajskému městu Vysočiny patří pátá příčka.

Takový závěr vyplynul ze studie společnosti MasterCard, kterou zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE). „Z jedné studie nelze dělat nějaké závěry, ale když vidím, že podobně se Jihlava umisťuje i v dalších podobných studiích, tak už to o něčem vypovídá," těší závěry studie primátora Jaroslava Vymazala.

Podle závěrů studie, která města posuzovala v sedmi různých ukazatelích, získala Jihlava plusové body kromě bytové zástavby ještě v míře nezaměstnanosti.

„Míra nezaměstnanosti zde během sledovaného období rostla pouze mírně, nicméně nárůst podílu uchazečů o zaměstnání evidovaných déle než jeden rok byl ze všech krajských měst třetí nejvyšší," poznamenal Milan Damborský z týmu odborníků VŠE.

Vysoká škola teprve krátce

Nárůst obytné plochy je v Jihlavě podle studie nejpatrnější. „Zájem o bydlení je veliký. Vedle toho, že se postavilo hodně bytů, tak je zde velká poptávka i po individuálním bydlení. I to se ale hodně zlepšuje," doplnil primátor Vymazal. Jako příklad udal lokalitu v Heleníně, kde se rozrůstá řadová zástavba a oblast Buková poblíž Doliny.

Zájem o byty potvrzuje také zástupce investora Klavírky, která roste už od loňska v Jihlavě v blízkosti Staré plovárny poblíž centra. „První bytový dům máme zcela vyprodaný. U druhého je hotova hrubá stavba a z půli už je také obsazený. Dokončen by měl být přitom až příští rok v létě," sdělil zástupce investora Klavírky Josef Jaseňák.

Kraj Vysočina v celkovém hodnocení rozvoje skončil na předposledním místě. Jedním z jeho hlavních minusů je například krátká tradice vysokého školství.