Její čtvrtý ročník ve středu zahájil pořádající spolek Nebojte se policie informacemi policistů a strážníků o bezpečnostní situaci ve městě. Za rok se uskuteční 15 seminářů týkajících se krizových situací.

„Seniorům například poradíme, jak čelit novým formám nabízení podvodných smluv na dodávku energií," uvedla případová manažerka spolku Marie Křoustková. Vzhledem k zvyšujícímu se zájmu seniorů o komunikaci a hlavně nákupy prostřednictvím internetu budou prostřednictvím policejních analytiků seznámeni s konkrétními případy kyberkriminality na Vysočině. Účastníci akademie se seznámí také s problematikou užívání drog, budou besedovat se zástupci okresního soudu a státního zastupitelství, kteří jim přiblíží činnost těchto institucí.

Sedmaosmdesátiletý Ladislav Krátký se Policejní akademie pro seniory účastní už počtvrté. „Každá přednáška člověku něco dá. Jedna z nich se v minulosti týkala třeba toho, jak se mají důchodci v praxi chovat při přecházení ulic," řekl Krátký.

„Smyslem celého projektu není to, aby byli senioři ze získaných informací vystrašeni tím, jaké lumpárny se všude dějí. Chceme je na rizika upozornit, ale současně jim vysvětlit, jak se jim vyhnout. Pokud se stanou obětí nějakého protiprávního jednání, tak jim i poskytnout pomoc," sdělila Křoustková.

Policejní akademie podle ní nesleduje pouze poučení před riziky ohrožení, ale umožňuje frekventantům i navázání nových sociálních kontaktů na seminářích a výměnu jejich zkušeností při ochraně před kriminalitou. „Podobných projektů pro seniorů je řada, ale akademie zaměřená na policejní praxi je zřejmě v Česku jediná," míní Křoustková.

Tento projekt, který pomáhá zvýšit pocit bezpečí starších lidí, pořádá Spolek Nebojte se policie od roku 2013. Zúčastnily se ho už stovky seniorů. Předloni začal cíleně pomáhat osamělým seniorům. Poskytoval jim například bezplatnou psychologickou a organizační pomoc při vyřizování dokladů, či při řešení tíživé rodinné situace.

JAROSLAV BUČEK