VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sasov má první biojatka v zemi na vepře

Jihlava/Sasov – První faremní biojatka na vepře v České republice včera otevřel Josef Sklenář na své biofarmě v jihlvském Sasově.

26.2.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií

První biojatka v zemi na vepře.Foto: DENÍK/ Michaela Hasíková

Jatka splňují nejpřísnější požadavky, které se kladou na provozovny označené značkou bio. A čím se liší jatka s označením bio od těch normálních?

„Například nepoužíváme elektrické pohaněče, máme jakési pádlo, které chrastí. Na zvířata funguje dobře,“ řekl včera farmář Josef Sklenář.

Dalším příkladem je i to, že vepříci nevidí smrt jiného vepře. Po každém se totiž krev spláchne a až pak může přijít na řadu další. Zvířata proto nejsou tak stresována.

Tento přístup se také promítne v kvalitě masa. Podle farmáře dobré zacházení rovná se dobré maso.

Na nových jatkách se může za rok porazit až deset tisíc prasat a dva tisíce kusů skotu. „To jsou ale maxima a my se k nim přiblížit ani nechceme,“ dodal Sklenář.

Do masozávodů farmář investoval dvacet milionů korun. Od Evropské unie získal sedm milionů. V inovacích chce však i nadále pokračovat.

Autor: Dana Křížková

26.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Některé sjezdovky v kraji kvůli dešti přerušily provoz

Zelená hora.

Vysočina připomene architekta Santiniho

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

Vysočinu zastupuje v Lahti pouze Polášek, Štursa se nominace vzdal

Lahti, Nové Město na Moravě – Česká nominace na světový šampionát v klasickém lyžování, které začná dnes, je známa.

Černé popelnice už nejsou tolik vytížené. Více se třídí

Jihlava – Objem nevytříděného komunálního odpadu končícího na skládce loni v přepočtu na jednoho obyvatele Jihlavy klesl o 21 kilogramů na 143 kilo.

Školáci si mohou zaplavat v bazénu

Jihlava – Včera začaly žákům a studentům týdenní jarní prázdniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies