Poslední rozloučení s bývalým jihlavským starostou, prvním hejtmanem Kraje Vysočina a někdejším prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem se koná ve středu od 14 hodin v kostele svatého Petra a Pavla v Nové Říši. Třiapadesátiletý Dohnal, který v sobotu podlehl těžké nemoci, se narodil v Dolní Vilímči u Nové Říše.

Pohřeb muže, který se před třinácti lety zapsal do historie Kraje Vysočina, se tak zřejmě neobejde bez zájmu široké veřejnosti. S Františkem Dohnalem se přijedou do Nové Říše rozloučit bývalí kolegové z jihlavského magistrátu, z Krajského úřadu Kraje Vysočina a také členové strany KDU-ČSL, za niž vstoupil před lety do politiky.

„František byl patriotem našeho krásného kraje i historické Jihlavy. Vždyť i název Kraje Vysočina vzešel od Františka. Byl to dobrý člověk, který odešel příliš brzy," zavzpomínal na Dohnala předseda okresní organizace KDU-ČSL Antonín Holub, který se společně s dalšími kolegy ze strany středečního pohřbu také zúčastní.

Na posledním rozloučení nebude chybět také současný jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Společně s ním dorazí rovněž bývalí kolegové někdejšího jihlavského starosty. „Pohřbu se zúčastní mimo jiné kolegové, kteří Františka Dohnala pamatují z dob, kdy radnici vedl ještě jako starosta. Chtějí se s ním pochopitelně rozloučit," poznamenal mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Na budově radnice proto visí od soboty černá vlajka a ve vestibulu bylo umístěno pietní místo s květinami, kde mohou lidé na Františka Dohnala zavzpomínat. V úterý během poledne se u místa lidé hojně zastavovali.

Další pietní místo s kyticí růží je od pondělí také v hlavní budově na kraji. Na pohřbu nebudou chybět ani zástupci z krajského úřadu. „Pohřbu se zúčastní hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a někteří další kolegové," dodala mluvčí kraje Jitka Svatošová.