Indie, Nepál, Portugalsko, Dánsko, Itálie a další státy. Tam všude se dostala vlajka jedné malé obce na okraji Jihlavska Opatova. Opatov nemá ani dvě stě obyvatel, ale je vidět, že nelení. Cestují po světě a vozí s sebou vlajku obce, se kterou se na zajímavém místě vždy vyfotografují.

„Je to projekt, který jsme nazvali Vlajka na cestách. Vzít vlajku Opatova s sebou na cestu napadlo poprvé mě, když jsme se se ženou chystali vylézt na Mont Blanc. Horolezci totiž s sebou vždycky vozí nějaké vlajky a já si řekl, co kdybychom vzali tu opatovskou," vzpomněl na počátek projektu starosta Opatova Jan Petr.

Na nejvyšší horu Alp, Mont Blanc, nakonec Petr s manželkou kvůli počasí nevylezl. První snímek opatovské vlajky na cestách byl proto pořízen na o sedm set metrů nižším Gran Paradisu. „Bylo to před dvěma lety, a tak se ten projekt zrodil," poznamenal Petr, který pak ostatním obyvatelům obce vnukl myšlenku, aby s sebou vlajku na cesty brali také.

Všechny vlajky momentálně na cestě

„Nejvíce se to rozjelo letošní prázdniny. Teď vyrazila jedna vlajka do Kodaně, další do Chorvatska, pak Portugalska, Rakouska, další do Florencie a pak do San Marina a jedna na dětský tábor. Ukázalo se, že šest vlajek je pro Opatov málo, tak jsem nechal udělat ještě další," pousmál se Petr a dodal, že stačí, aby se místní za ním pro vlajku zastavili, nahlásili, kam ji dovezou, a poté obci odevzdali zpět vlajku i s fotografiemi. Je na nich, zda budou snímky s lidmi, či bez lidí.

Majitelé snímků ale musí počítat s tím, že je obec zveřejní. Všechny fotografie s vlajkou si totiž zájemci mohou prohlédnout na sdílené mapě na internetovém serveru Googl nebo na profilu obce na sociální síti Facebook. Na takzvané googl-mapě jsou zaznačena místa, u nichž nechybí fotografie a popis cest, na které se Opatovští vydali.

„Je tam zatím jen dvanáct míst, ale myslím, že za tyhle prázdniny jich hodně přibude. Mrzí mě, že je tam pouze jedna fotografie z České republiky, a to když Opatovští sjížděli Vltavu. Snad se objeví i další snímky z Česka," podotkl Petr.

Vlajku s sebou na cesty vzala například i Adriana Bělochová spolu s dalšími opatovskými rodáky, kteří jeli letos v únoru do indického Thiruvanantapuram cvičit jógu. „S vlajkou jsme se fotili i teď na dovolené v Itálii, kam jsme jeli s místními. Opatovští ji vozí všude," pousmála se.

Vlajku Opatova v minulosti vytvořil heraldik Jan Tejkal. Je na ní kalich, protože v Opatově je evangelický kostel a s tímto náboženstvím je tedy spjata i historie obce. Květy na vlajce mají symbolizovat rozkvět, naději, smír, přátelství, radost, ale i pospolitost místních.

IVANA HOLZBAUEROVÁ