„Letos máme 11 prvňáčků, což je na naše poměry lepší průměr. Odešlo jenom 8 deváťáků a přišli další 3 noví žáci, takže jsme se dostali do kladných čísel. Je to poměrně znát i finančně," spočítal ředitel základní školy ve Zhoři Richard Března.
I přesto má pořád škola udělenou výjimku. „Výjimka by nemusela být, kdybychom měli ve třídě minimálně 17 žáků, což rozhodně nemáme.

Zřizovatel, tedy obec Zhoř, je k nám vstřícná. Na začátku školního roku musí výjimku podepsat. Ta se pošle na kraj, čímž se škola zaváže, že v případě, že bychom kvůli nízkému počtu dětí finančně nevyšli, ztrátu uhradí," vysvětlil ředitel s tím, že zatím škola do pokladničky obce nikdy sáhnout nemusela. „Je to ale jen tak tak, žádná sláva. Musíme být skromní," dodal Března.

Kvůli nízkému počtu dětí má škola ve Zhoři spojené třídy. Miroslava Dubová například učí dohromady třeťáky a páťáky. „Spojené třídy učím už dvacet let a vůbec mi to nevadí. Naopak. Mladší děti se učí od starších, starší se učí starat o mladší, vidím v tom pozitiva," vyjádřila se učitelka. Hodiny má rozložené buď na poloviny nebo na čtvrtiny. „Jedna třída pracuje samostatně a druhé se věnuji, pak se to otočí," přiblížila Dubová.

Stovku dětí ve Zhoři učitelé první školní den uvítali ve velkém stylu. A to příletem do Jižní Ameriky. Aby se děti dostaly do školy, musely přebrodit nebezpečnou řeku. Celý školní rok se totiž bude ve Zhoři nést v duchu olympiády v Riu de Janeiru. „Dneska jsme všichni přilétli kamsi do Jižní Ameriky. Původně jsme chtěli přímo do Ria, ale měli jsme technickou závadu. Během deseti měsíců se tedy budeme muset prodrat do Ria pralesem. Veškeré aktivity školy se tedy ponesou v tomto duchu a v červnu si uděláme takové malé olympijské zhořské hry," usmál se Března.

Všichni prvňáčci první školní den dostali letos už po čtvrté od Kraje Vysočina kufřík s výbavou pro bezpečné cesty do školy i do přírody.