Úkolem konstrukčních týmů je postavit kolový traktor ze stavebnice Merkur 8, který zvládne projet překážkovou dráhu a přemístit náklad. „Nápad, vzhled, technické řešení a rychlost i přesnost jízdy traktoru bude hodnotit speciálně sestavená porota," prozradila krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová s tím, že hlásit se do soutěže je možné do 16. dubna a o vítězi se rozhodne poslední květnový den v Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči.

Prioritním cílem soutěže, kterou vyhlašuje Kraj Vysočina ve spolupráci se společností Bosch Diesel, je podpora technické tvořivosti v základních školách a motivace žáků základních škol k práci s konstrukční stavebnicí. Soutěžní týmy mohou využít nejvýše jedné stavebnice Merkur 8 a během tří hodin sestavit model traktoru. Přitom pravidla soutěže umožňují pracovat s vlastním přineseným návodem.

JEDNI Z PRVNÍCH

Na nejšikovnější stavebníky čekají hodnotné ceny v podobě stavebnic Merkur a tabletů.

Co pro úspěch musí žáci udělat? Stačí, když si podají přihlášku na webových stránkách Kraje Vysočina, nejpozději do 16. dubna.

Soutěž je další aktivitou, kterou Kraj Vysočina podporuje v rámci projektu merkury do škol. Záměrem je zvýšit zájem dětí o technické obory. „Jsme prvním z regionů v České republice, kde se dětská stavebnice zařadí mezi běžné pomůcky ve výuce na základních školách," konstatovala radní Jana Fialová.