Lidem vadí, že v dopravních špičkách je v midibusech nedostatek místa. Největší problémy mají školáci. „Autobus využívají při přepravě hlavně děti a ty nejsou nadšené, že na nejvytíženější spoje – o půl osmé ráno směr centrum a ve tři odpoledne směr Popice – je zrovna nasazený tento malý typ. Mají tam málo prostoru. Naopak o víkendech jezdí velký autobus, 
a ten někdy bývá prázdný," uvedla Olga Hlochová z Pístova.

Nasazení nových midibusů řešil nyní i výbor občanského sdružení Jihlava – Pístov. 
„Na základě domluvy na výboru chci tento týden podat podnět na úpravu a přehodnocení nasazování autobusů," doplnila Hlochová.

Problémy s novými midibusy potvrdila i cestující z Popic. „Hodně lidí v Popicích se nad tímto nelogickým systémem podivuje, mělo by se s tím něco dělat. Ale jinak samotné cestování midibusy je bez problémů, je pohodlné," řekla cestující.

Midibusy jezdí do konce roku ve zkušebním provozu. Na Dopravním podniku města Jihlavy zatím žádný příval stížnosti nezaznamenali. „Je pravda, že se jedna maminka ozvala, že děti mají problémy. Uvidíme, až se k nám podnět 
z Pístova dostane. Na lince do Popic děláme průběžné průzkumy a kapacita midibusů by podle všeho měla být dostačující. Počet cestujících hodně kolísá, kapacita 30 cestujících ale bývá dosažena jen zřídka," popsal situaci technický náměstek Jaroslav Šetek.

Midibus byl přitom nasazen speciálně na linku číslo 7. „Midibus sice vypomáhá třeba na lince číslo deset, ale běžně na této lince jezdí jeden typ autobusu, nelze je nějak moc prostřídávat," vysvětlil Šetek. Dodal, že klasický autobus, který na lince 7 jezdí o víkendu, pendluje během dne také na některých dalších linkách, a to i tam, kde bývají spoje hodně vytížené. Midibus ho proto nahradit nemůže.

Cestující z dotčených okrajových částí Jihlavy by se podle Šetka mohli po Novém roce dočkat navýšení počtu spojů. „Uvažuje se o tom, že okolo třiadvacáté hodiny by jezdil nový spoj na lince číslo 4 z Hruškových Dvorů přes Henčov do Heroltic, posílení spojů v dopoledních a večerních hodinách by se měli dočkat i v Popicích," uzavřel náměstek.

ZUZANA MUSILOVÁ