Náklady 45 milionů korun na každý z projektů budou dle návrhu plně uhrazeny z regionálního operačního programu. V úterý to schválili krajští zastupitelé.

Zastaralé technické vybavení středních škol je podle Miroslava Pecha z krajského odboru školství jedním z problémů. „Ve školách sice je základní zařízení, avšak nedostatečné je vybavení moderními vědeckými přístroji," uvedl Pech.

Za evropské peníze by technické školy v Jihlavě, Pelhřimově, Třebíči a Žďáru nad Sázavou mohly získat třeba laserovou tiskárnu plošných spojů, numericky řízené obráběcí stroje a další zařízení.

Centra obnovitelných zdrojů energie vybavená tepelnými čerpadly, fotovoltaickými panely, slunečními kolektory a řídicími a regulačními prvky jsou plánována pro střední školy stavební v Jihlavě a Třebíči a Střední školu technickou ve Žďáru nad Sázavou.

Badatelská centra s vědeckým přístrojovým vybavením podle projektu vzniknou na gymnáziích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a ve Žďáru. Badatelské učebny budou vybaveny například termokamerou, spektrometrem, mikroskopy a dalšími přístroji. Stroje a přístroje budou pořízeny do vlastnictví kraje, umístěny v jednotlivých školách a vloženy do jejich správy.