V jeden den na různých místech republiky postavit co nejvíce sněhuláků, to je cíl akce Sněhuláci pro Afriku, do které se i letos zapojí Mateřská škola Kaštánek z Vyskytné nad Jihlavou.

„Jsme jediná škola na Jihlavsku, která se této akce zúčastnila. Na výrobu sněhuláků musel být kvůli nedostatku sněhu použit jiný materiál, vyráběli jsme sněhuláky z papíru. Na africké děti jsme tak přispěli částkou pět set korun," řekla ředitelka mateřské školy ve Vyskytné Olga Zmeková.

Organizátoři Sněhuláků pro Afriku doufají, že letos se na Jihlavsku do této akce zapojí více mateřských, základních, středních i vysokých škol, ale prozatím je v tom školka ve Vyskytné opět sama. Kromě postavení co největšího počtu sněhuláků je cílem akce také zapojit co nejvíce dětí, pro něž je vzdělání samozřejmostí, aby pomohly dětem v Africe, pro něž je vzdělání mnohdy jen snem.

„Momentálně je vše ve fázi příprav, oslovujeme školy a organizace s nabídkou zapojení do projektu. S oslovením a mediální prezentací budeme pokračovat až do samotného vypuknutí akce. Do akce, jejíž datum není a nebude předem známo. Den samotné realizace se totiž nedá vzhledem k nepředvídatelnosti sněhových podmínek naplánovat, a oznámen bude s dvoudenním či denním předstihem," vyjádřila se Michaela Böhmová, organizátorka akce.

Vloni startovné padesát korun za každého sněhuláka získalo částku 305 tisíc korun. „Peníze připadly společnosti Kola pro Afriku na převoz kol dětem do Gambie. Poslání akce je tedy jasné české děti se zabaví, udělají něco aktivního pro svůj život a dokážou, že nejsou lhostejné k životním podmínkám jiných dětí. Přidanou hodnotou zábavě je zde pomoc," řekla Böhmová.

„Částka za každé tři postavené sněhuláky představuje v přepočtu jedno kolo zaslané do Gambie a jedno šťastné dítě, jemuž kolo může prodloužit dětství a přispět ke zkvalitnění života," pokračovala.

Kola pro Afriku už takto dopravila do Gambie cca 3 500 kol a Sněhuláci pro Afriku 2015 jsou krokem k zaslání dalších. Právě v těchto dnech loď s přibližně 900 koly zaplacenými z loňských sněhuláků do Gambie přijíždí, dobrovolníci ze Sněhuláků pro Afriku jsou na místě, aby kola rozdělili tamějším školám. Tento rok se do charitativní akce mohou zapojit také firmy a organizace.