Na první pohled vypadá nové rozpočtové určení daní pro města na Jihlavsku jako pohádka. Starostové všech pěti měst novelu zákona o spravedlivějším dělení daní sice vítají, jinak jsou ale opatrní a do rozpočtových výhledů na příští rok raději nově přidělené miliony ještě nezapočítávají. „Hezky se to poslouchá, ale jsou v tom určitě háčky. Jde pouze o odhad Ministerstva financí, který nemusí být reálný. Je to vidět například v letošním roce, kdy pozorujeme v daňových příjmech města určitý propad oproti předchozím dvěma rokům," upozornil na úskalí starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Podle něj bude částka nižší i kvůli tomu, že stát na DPH nevybírá tolik, kolik měl v plánu. I když se daň zvýšila. „Lidé nenakupují, neutrácí a od toho se také odvíjejí příjmy pro města a obce," vysvětlil Skočdopole. Zhruba třináct milionů, které by nově měly přistát na polenském účtu, by zde neležely dlouho. „Peníze by šly například do školských zařízení, komunikací a na další investice. Nic nechci upřednostňovat," dodal polenský starosta.

Také v šestitisícové Třešti jsou rádi, že bude přerozdělování daní spravedlivější, ale i zde pozorují nižší daňové příjmy oproti minulému roku. „Například meziroční propad příjmů za měsíc červenec v loňském a letošním roce je milion a půl, což je opravdu hodně," vypočítal starosta Třeště Vladislav Hynk.

Podle něj je také předčasné mluvit o tom, kam by peníze šly. „Máme schválený rozpočtový výhled na další tři roky, které toto nové zvýšení nezohledňují. Z těchto peněz bychom tedy mohli zafinancovat již nějakou z naplánovaných akcí, kde uvažujeme o čerpání úvěru," zamyslel se nad možným využitím zhruba třinácti milionů starosta Hynk.

Další možnosti starosta Třeště vidí i v realizaci projektů, které jsou na seznamech města prozatím pod čarou. „V těchto letních dnech mě napadá například vyřešení možnosti venkovního koupání, rozšíření parkovacích míst nebo obnovu veřejného osvětlení," dodal Hynk.

V Telči mají jasno. Patnáctimilionová injekce by šla na investiční akce, i když i tady starosta vidí určitá úskalí. „Musím se usmívat, všude už se dělí balík, který ještě není na účtech. Pro rozpočty je to určitě plus, ale spíše jde o takové vyrovnání toho, co v rozpočtech chybělo," vysvětlil starosta Telče Roman Fabeš. I on tedy přílišný optimismus mírní.

Starosta Brtnice Stanislav Jirků hodnotí nové rozdělení bez větších úskalí. „Vnímám to jako pozitivní krok, kdy si obce a města budou moci ve velké míře sami rozhodovat o tom, kam půjdou peníze a jak je nejlépe využijí," vidí velké pozitivum první muž brtnické radnice.

Část peněz jde totiž z národních grantů, z níž města čerpali dotaci. Tyto granty nyní zaniknou a města si budou určité oblasti hradit právě z rozpočtového určení daní. Druhým důvodem, proč mohou města dostat více peněz, je snížení příspěvků ze státního rozpočtu pro čtyři největší města v České republice. „Bude se nám s touto novelou snáze sestavovat rozpočet na příští rok," liboval si starosta Jirků.

Krajské město Jihlava si má podle propočtů přijít na jedenadvacet milionů korun. „Takto velká částka zhruba odpovídá nákladům na rekonstrukci poslední neupravené mateřské školy na Březinkách," přiblížil možné využití peněz mluvčí magistrátu Radek Tulis.