Probíhající rekonstrukci chrámu svatého Jakuba provázejí neshody památkářů s majitelem sakrální stavby, s řádem strahovských premonstrátů. Obě strany nemohou najít společnou řeč, co s výmalbou klenby nad kněžištěm neboli presbytářem.

„Nad presbytářem je výmalba z poloviny 19. století v modré barvě se zlatými hvězdičkami a motivy andělů. Zrovna tak byla vymalována hlavní loď a boční kaple ještě před polovinou osmdesátých let. Pak byl celý kostel přemalován světlou barvou. Původní malba zůstala pouze nad presbytářem,“ přiblížil vedoucí oddělení investic kanonie premonstrátů Norbert Dostál.

Raději hvězdičky

„Do kostela chodím velmi dlouho a živě si dovedu vybavit, jak vypadaly zlaté hvězdičky na modrém podkladě. Co opravují kostel svatého Jakuba, jsem tam nebyla, ale velmi ráda bych spatřila zase modrou klenbu s hvězdami,“ naznačila věřící žena, žijící v centru krajské metropole.
„Neshodujeme se s památkáři, jak bude vypadat barevně klenba nad presbytářem. Památkáři trvají na tom, aby se zachovala původní výmalba. Řád premonstrátů by jako majitel dal přednost barvě, jako má hlavní loď,“ upřesnil Norbert Dostál.

Premonstráti se netají tím, že sjednocená barevnost celého interiéru kostela ve světlém tónu by prostor více sladila a přizpůsobila potřebám liturgie.

Modrá barva možná zmizí pod světlou

Jiného názoru jsou však památkáři. Představitelé Národního památkového ústavu v Telči tvrdí, že malba je z historického i uměleckého hlediska velmi cenná a dokumentuje vývoj výzdoby jedné z nejvýznamnějších památek Jihlavy.

Památkáři jsou rozhodně pro zachování původní výmalby a její restaurování. „Jednání o výmalbě interiéru budou složitá a možná lze předpokládat, že krajský úřad se přikloní k názoru památkářů z Telče. Nicméně potom počítáme s odvoláním,“ připustil Norbert Dostál.
„Jedná se o zásadní překážku, neumožňující naplnění představ vlastníka o způsobu a volbě výmalby interiéru. Nedá se předpokládat, že tento problém bude v krátké době vyřešen, byť třeba kompromisní dohodou,“ upřesnil.

V průběhu rekonstrukčních prací a oprav kostela byla položena nová žulová dlažba. Ze stavebních prací jsou dokončeny nové provětrávací kanálky kolem zdí.

Desítky milionů

Premonstráti už mají předběžný souhlas strahovského opata na změny v uspořádání interiéru, týkající se soch i mobiliáře.
Podle Norberta Dostála v systému prací premonstráti řeší mimořádně obtížnou záležitost, jíž je oprava krovu.

„Střecha výjimečné stavby je také výjimečná. Jedná se o vzácný gotický krov, ukázku unikátní německé práce z poloviny 16. století,“ připomněl vedoucí investičního oddělení premonstrátů.

Střecha je podle jihlavského tesaře – památkáře Karla Kloudy ukázkou krásné konstrukční a řemeslné práce. některé opravy probíhaly velmi brutálně. Střecha je poškozená, zatéká do ní, hýbe se, ale krov není napaden ani broukem ani houbou,“ vyjmenoval Klouda.

„Kdybychom měli na účtu 50 milionů korun, řeknu vám hned, kdy bude kostel opraven,“ podotkl Dostál.