Sběratelé kuriozit nemohli ani dospat, neboť právě ve středu si v Poštovně Jihlava koupili nebo si teprve poběží do prodejny v Komenského ulici koupit poslední díl dvanáctidílné emise příležitostných obálek a dopisnic s magickou kombinací čísel. Pochopitelně dostanou právě dnes na obálku či dopisnici s dvanáctkami razítko s kombinací dalších čtyř dvanáctek, která se nikdy nebude v takovém uspořádání opakovat.

Ti, kteří vsadili před dvanácti lety na sběratelskou intuici a jednu hodinu po silvestrovské půlnoci 2001 si v někdejší Poštovně v jihlavské Znojemské ulici koupili příležitostnou obálku a dopisnici se samými jedničkami a po roce vždy přikoupili další vydání, mají dnes v kompletu malý sběratelský kapitál za 1 500 korun.

Po letošní, konkrétně středeční nabídce, se jistě jen zapráší. Je to naprosto jisté, neboť poslední vydání uzavírá emisi, jíž v v tuzemsku nekonkuruje žádná srovnatelná a sběratelé jdou po kuriozitách, obrazně řečeno jako vyhladovělí vlci po kořisti.

„V roce 2001 jsme v centru Jihlavy zakládali poštovnu a někoho z nás napadlo, že by se daly využít jedničky na příležitostné vydání. Připravili jsme tehdy k vydání obálky a dopisnice v pěkné grafické podobě s motivem jedniček a s vyobrazením domu ve Znojemské ulici, sídla naší první poštovny. Nestačili jsme se divit. Lidi chodili na Nový rok v jednu ráno a kupovali o stošest, vydání šlo na dračku," zavzpomínal si v úterý provozovatel poštovny Pravoslav Schleis.

Jeho manželka Zdeňka připomněla rok 2002. „Další rok 2. února už před druhou ráno čekaly před poštovnou zástupy lidí na razítko a jde to tak rok co rok. Z pohledu sběratelů to je jednoduché, protože kdo začal, nechce přijít o další exponát a sbírku chce dotáhnout do konce. Ruce utrhnout nám mohou i ti, co začali sbírat později a chybí jim některé ročníky. Dost se jich snaží chybějící doplnit," doplnila Zdeňka Schleisová. Poslední vydání dvanáctidílného projektu mělo podle Pravoslava Schleise, který se podílel měrou vrchovatou na vymýšlení jednotlivých témat, symbolizovat tak trochu předpověď konce světa 21. prosince 2012.

„Původně byl konec světa vypočítán na 12. prosince, potom se média shodla na tom, že bude 21. prosince. Z toho vyplynulo téma na přítisku našeho posledního vydání. Hodiny na obálce a dopisnici ukazují dvanáct minut po dvanácté hodině, takže se konec světa nekonal, stařičké hodiny klidně tikají a čas běží dál," vysvětlil Pravoslav Schleis s tím, že plynoucí čas je sám o sobě velké téma i bez katastrofických scénářů.

Svoji myšlenku představuje téma každého vydání. Loni to bylo jedenáct jedniček a ústředním motivem bylo jedenáctistupňové pivo Ježek z jihlavského pivovaru.

„Každý patriot si hned vyloží, že dvě jedničky ve znaku s ježkem, který představuje Jihlavu, jsou jedenáctistupňové pivo, které se vyváží třeba na anglický dvůr. Čtyři jedenáctky nahoře značí rok, měsíc, den a hodinu orazítkování. Další jednička je schovaná v letopočtu založení pivovaru, vysvětlil loňské téma Pravoslav Schleis.

Tématem pro desítku byla počítačová epocha s jedničkami a nulami a známým symbolem lidstva na americké sondě Voyager, směřující do hlubin vesmíru.

I další témata byla pohlazením po duši i námětem k zamyšlení. Například osmička se symbolem dvou čtyřlístků nebo sedmička, symbolizující lásku srdcem, probodeným šípem a sedmi sedmičkami, včetně těch na razítkách. „Třeba v roce 2005 symbolizovaly pětky, že pošta od nás putuje do pěti světadílů. Dokonce od nás dostali zásilku američtí polárníci v Antarktidě," prozradil Pravoslav Schleis.

Jihlavská poštovna začínala se 150 obálkami a týmž počtem korespondenčních lístků. Zájem postupně narůstal. Vee středu se jen zapráší po pěti stech kusů, edice však letos musí skončit, neboť měsíců je v roce jen dvanáct. Další možnost ke hře s čísly nastane až v roce 2100. Raritní námět láká sběratele stejně jako vědomí, že budou majiteli kompletní edice. „Dnes se dá celý komplet pořídit do 1 500 korun. Máme za sebou jednu etapu a před námi je vymyslet, co dál. Bude to určitě propagace Vysočiny, Jihlavska a Jihlavy se vším všudy. Budeme dál vydávat příležitostné obálky a dopisnice s významnými výročími, památkami, kulturními a společenskými akcemi," shrnul pro Deník Pravoslav Schleis.

STANISLAV JELÍNEK