„Žijeme v krásném, čistém prostředí Vysočiny a chceme, aby to tak zůstalo. Proto jsme se rozhodli zavést třídění odpadu také u nás v Cityparku. Třídíme papír, plast a směsný odpad,“ vysvětlil ředitel Cityparku Aleš Navrátil.

Do budoucna vedení Cityparku plánuje nakoupit ještě dalších šest košů. „Koše jsou vyrobeny na míru, aby působily elegantním a čistým dojmem. Investice do jejich nákupu dosáhla bezmála tři sta tisíc korun,“ uvedla manažerka marketingu Jana Vránová.

Hrad Roštejn. Ilustrační foto.
Studenti z celého světa poznávají krásy Jihlavska


V Cityparku se však už třídí dlouho. Koše na papír, plast a komunální odpad měly ale k dispozici pouze pracovníci obchodů. „Všechny naše obchodní jednotky třídí odpad a také zbylé jídlo z jídelní zóny se třídí. Separuje se také sklo, kartony, nebo zářivky – je toho celá řada,“ doplnil technický manažer Cityparku Jakub Novák. Pro všechny ekologické nadšence je pak v Cityparku sběrné místo pro třídění zářivek – konkrétně v prodejnách dm drogerie a Euronics.

Třídí se dle pravidel

Ač se na první pohled zdá, že třídění je hračka, je dobré se před vyhozením odpadku alespoň na moment zastavit. Pro třídění totiž platí jistá pravidla. „V první řadě vytříděný plast musí být čistý, maximálně může být mokrý od vody. Tříděný papír nesmí být mastný, mokrý nebo špinavý,“ vysvětlila vedoucí úklidu v Cityparku Vlasta Pechová.

„Za prvního půl roku 2017 se mimo pasáž povedlo vytřídit 44 tun papíru, 2,6 tun plastu a přibližně 1 tuna skla,“ dodala Vránová.

Ilustrační foto
Do voleb na Vysočině chce jít stále více kandidátů