Po dvou týdnech opustí táborníci, kteří přijeli převážně z Luk a okolí, zavedený kemp o poslední červencové sobotě. Početná skupina dětí bude při vzpomínkách na léto 2012 vyprávět, že prožily tábor s nedobrovolnou přestávkou.

Před dvěma týdny přijelo na základnu Radost tábořit 48 malých a 18 větších táborníků. Krátké virové onemocnění, které se projevovalo zvracením, postupně postihlo dvaadvacet dětí a pět dospělých.  „Já sem jezdím dvanáct let, ale něco podobného nepamatují ani moji kolegové, kteří tady dělají vedoucí dvakrát delší dobu," připomínal Josef Navrátil, hlavní vedoucí končícího táborového běhu.

Všechny nemocné děti si odváželi rodiče domů. A pak je po krátké léčbě na táborovou základnu zase vraceli. Tábor nakonec dokončí 44 dětí.

Dobrá i špatná zpráva současně

Viróza, která naštěstí neměla vážné následky, zcela změnila zavedený táborový pořádek. Vedoucí z pořádající pionýrské skupiny v Lukách připravili tábor ve stylu olympijských her. „Museli jsme změnit program, původní soutěže nahradit individuálními disciplínami. Ale onemocnění zcela rozvrátilo i připravený systém služeb," popisoval dopad nemoci Josef Navrátil.

To byla pro táborníky současně dobrá i špatná zpráva. „Když nás bylo málo, tak nám přibyla služba na bráně. Naopak nám zcela odpadly služby v kuchyni," vysvětloval Ondřej Kaláb, jeden z těch, koho viróza minula.

To Karel Göth domů na pár dní musel, i když se snažil nad nemocí vyhrát. „Zůstal jsem v prvním  oddíle poslední, kdo nemoc dostal. Náš oddíl se úplně rozpadl,"  přidával svoje  postřehy Karel Göth. „Ale jinak se letošní tábor docela povedl," dodával.

Když pátý den pobytu odjíždělo z Radosti domů hned devět nemocných dětí a o den později už za asistence jihlavských hygieniků další čtyři, vedoucí dokonce zvažovali, jestli nemají tábor nerozpustit předčasně úplně. „Nakonec jsme se po poradě vedoucích rozhodli, že vydržíme, že budeme pokračovat a zůstaneme tady až do konce podle  původního plánu," vracel se k událostem hlavní táborový vedoucí.

Nepříjemné zážitky se podle Josefa Navrátila stanou současně i cennými zkušenostmi pro tábory v dalších letech. „A nejen z hlediska přípravy programu a různých variant pro takové nepředvídatelné události, jako bylo onemocnění tolika dětí. Budeme ještě důslednější při přijímání dětí, aby sem někdo nějakou nemoc znovu nepřivezl," zdůrazňoval.

Podle dosavadních poznatků je nejpravděpodobnější, že  vir na tábor přivezla jedna z tábornic.