Minoritské náměstí leží v historickém centru Jihlavy a obklopuje ho síť úzkých tajemných uliček. Ze Židovské ulice vstoupíme na Minoritské náměstí od jihovýchodu, v prvních okamžicích dokonce máme vážné pochybnosti, zda jsme vůbec na náměstí. Úzký průchod nám zpřístupní náměstí i ze severozápadu z ulice Matky Boží.

Na jihozápadní straně dominuje Minoritskému náměstí klášterní komplex. Kolem minoritského kostela Nanebevzetí Panny Marie lze projít do Kosmákovy ulice i na hradební parkán.

Jihlavské Minoritské náměstí spíš připomíná parčík. Jinak tady najdeme už jen pár starých městských domů, které tvoří severovýchodní stranu náměstíčka.

I malé náměstí si většina z nás představuje jako místo, kde budou alespoň nějaké obchody, kavárny a hospůdky. Tady ovšem nic z toho návštěvník nenajde. Na dolním konci jsou ve výloze poutače na projekční kancelář, a to je všechno.

Klášter Bratří Minoritů Matky Boží stojí na okraji náměstíčka určitě od třináctého století, v těchto místech se psala nejstarší historie Jihlavy. Jenže dneska se klášter k Minoritskému náměstí moc nehlásí. Adresu má totiž v Kosmákově ulici.