Na tankové střelnici u Vílance se už léta nic neděje. Objekty tu chátrají a částečně slouží jako útočiště bezdomovcům. Armáda se objekt pokoušela neúspěšně prodat několikrát v roce 2011. Od té doby ale na něj nevypsala jediné výběrové řízení. „Vzhledem k tomu, že jisté problémy nastaly v otázce zpevněných ploch na cizích pozemcích a možného požadavku obce na vydání takzvaného historického majetku, byl prodej pozastaven," uvedla bez dalších podrobností Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany a dodala, že v nejbližší době ministerstvo neplánuje vyhlásit další kolo výběrového řízení.

Armáda před dvěma lety nabízela areál za minimální kupní cenu devět a půl milionu korun. Za ně by případný zájemce mohl získat území o rozloze bezmála devětatřiceti hektarů, na němž stojí několik zchátralých budov, řídicí věž a tři pojezdové dráhy pro tanky s pozůstatky střeliště. Zbytek areálu tvoří husté travnaté porosty.

Celý areál leží ve vílaneckém katastru, takže jejich současný stav netěší ani starostku Bohumilu Pípovou. „Momentálně vůbec nevím, co se na střelnici děje. Od té doby, co tam není armáda, objekty hodně zpustly," potvrdila starostka Pípová.

Lesy proti bývalé střelnici patří obci. „Ze začátku tam nebyly valy, takže střely létaly do lesa a znehodnotily ho. Dřevo je samá kulka a je problematické ho prodat," připojila další problémy starostka Bohumila Pípová.

Budovy v objektu leží na soukromém pozemku, který patří Miroslavu Blažkovi z Vílance. Ten armádě několik hektarů v areálu pronajímá. V minulosti měl o odkup zájem, ale s armádou se nedohodl. Dnes už o koupi nestojí a nechce současný stav ani nijak komentovat.

Podle starostky Pípové byla chyba, že když areál armáda opustila, tak jej nedala někomu do správy.

Ministerstvo obrany v současné době nemá koncept, který by z areálu udělal prodejný objekt. „Prodejnost majetku určuje jeho atraktivita. Obecně jsou nejlépe prodejné nezastavěné pozemky v obcích a městech, obtížně prodejné jsou objekty nebo areály skladů a střelnic mimo území obcí. To je i případ střelnice ve Vílanci," uzavřela téma zchátralé tankové střelnice Zechmeisterová.