V Nové Vsi, místní části Batelova, a v Rohozné hledají už několik dní trhliny na vodovodním řadu, kterými jim unikají desítky kubíků vody denně. Starostové obou obcí čekají, až odtaje sníh, aby mohli bezpečně lokalizovat místa poruch.

„Poruchy na vodovodním řadu řešíme už několik týdnů. Podařilo se nám odstranit jednu větší a jednu menší poruchu, třetí stále hledáme," potvrdila starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

V současné době však mají v Rohozné situaci ztíženou. Kvůli oblevě odtává sníh, který teče po celé obci a najít poruchu je tak o to složitější. „Podle vyjádření odborníka bude problém zřejmě na hlavním řadu. V současné době vždy na noc zastavujeme v určité části obce vodu a sledujeme, zda někde utíká," uvedla starostka. Touto metodou tak zužují oblast, ve které se problém nachází.

Denní spotřeba v obci je šedesát kubíků vody. „Minulý týden odtékalo dokonce sto padesát kubíků vody, což bylo hodně. Nyní je to tak devadesát kubíků, ale pořád je to tak o třicet čtyřicet kubíků vody více, než je obvyklé," trápí starostku, která vypočítala, že celkem už v obci přišli asi o tři sta kubíků vody.

V Rohozné mají tři vodní zdroje, dvě studny a jeden stometrový vrt. „Doufáme, že se nám podaří problém vyřešit co nejdříve. Nedovedu si představit, že bychom museli přistavit cisternu a lidi by chodili s kyblíky," uzavřela starostka.

Podobné problémy mají také v nedaleké Nové Vsi, která je místní částí Batelova. „Voda nám v obci uniká, už jsme lokalizovali malou část, ve které je problém. Ale zatím nemůžeme s jistotou říci, kde se přesně nachází," uvedl starosta Batelova Jiří Doležal.

Podle něj situaci také ztěžuje fakt, že jsou v dané lokalitě domy chalupářů, kteří sem přes zimu příliš nejezdí.
Právě v těchto chalupách může být problém. „Do těchto obydlí se nemůžeme jednoduše dostat, abychom vyloučili poruchu právě tam," uvedl starosta Doležal.

Situaci stejně jako v Rohozné stěžuje sníh a obleva, kdy po vsi teče odtávající voda. I v Nové Vsi proto přistoupili k tomu, že vodu pouští jen v určitou dobu.

„Lidé si dělají zásoby, je to nepříjemné. Ale v některé části teče voda například od dvou do šesti hodin odpoledne," vysvětlil Doležal.

Aby mohli situaci v Batelově vyřešit, potřebují přízeň počasí. Stejně jako v Rohozné.

Problémy s vodovodním potrubím řešila v minulých týdnech opakovaně například i Vyskytná nad Jihlavou. Naposledy začátkem února, kdy si lidé také museli udělat zásoby pitné vody alespoň na dva dny. Problém se týkal i místních částí obce.