Díky desítkám lidí, kteří se skládali na jednotlivé věci, které jsou do nového pokoje potřeba, se budou těhotné ženy cítit v nemocnici o něco příjemněji.

Těhotné pacientky, které musí v nemocnici trávit mnohdy i několik týdnů a nechávají doma často malé děti.

„Tento pokoj proto může vykazovat vzhled obývacího příjemného klidového místa evokující spíše domácí prostředí, aby hospitalizace těchto žen, které v řadě případů zanechají doma malé děti, byla o něco snesitelnější," vyjádřila se vrchní sestra Alena Valová. Pokoj bude třílůžkový a nebude se za něj platit.

Během vánočního období se od dárců podařilo vybrat celkem 107 450 korun. „Princip byl takový, že na stránkách www.nemji.cz/vanocnipokoj si mohli dárci vybrat konkrétní položku, nebo přispět libovolnou částkou. Pokoj na gynekologickém oddělení se opraví během letošního roku. Děkujeme všem dárcům," vyjádřila se mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Nejdražší věcí bylo polohovací lůžko

V seznamu předmětů, které byly potřeba koupit, bylo například křeslo, lednice, polštář, skleničky nebo odpadkový koš. Kdo se rozhodl na nějakou věc přispět, mohl být uveden na seznamu dárců, ale také nemusel. Nejdražší věcí, kterou bylo potřeba pořídit, je pojízdné polohovací lůžko, které stojí dvacet tisíc korun. Do nového pokoje nemocnice potřebuje tři taková lůžka. Druhou nejdražší položkou je zásuvná skříň za deset tisíc korun, třetí televize za sedm tisíc korun.

V pořadí půjde už o třetí Vánoční pokoj, který se díky dárcům podaří opravit. „Opravené standardní pokoje, za které pacienti neplatí, jsou už nyní na dětském a traumatologickém oddělení," informovala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Desítky lidí se již po dva roky skládaly na opravu zázemí pro děti a hospitalizované pacienty po úrazech. Peníze se díky dárcům vybraly do Štědrého dne. V roce 2013 se podařilo vybrat 117 500 korun, za které se opravilo zázemí pro hospitalizované děti a jejich doprovod.

V roce 2014 to byla částka 
101 169 korun, díky které se opravilo zázemí na traumatologickém oddělení pro tři pacienty.