Štěpnický rybník v Telči byl v sobotu krátce po poledni v obležení. Vůbec poprvé se zde uskutečnil závod dračích lodí na dvě stě metrů, do kterého se přihlásilo dvanáct týmů složených ze zástupců měst a obcí Regionu Renesance. Na startovní listině se tak například objevil tým Prázdnin v Telči, Novoříšského kulturního spolku Nokus nebo posádka Filmové kavárny v Telči.

Za Filmovou kavárnu jel v první rozjížďce také Milan Petrle z Českých Budějovic, který si akci moc pochvaloval. „Je to super, výborná akce. Už jsem si chtěl vyzkoušet dračí lodě v loňském roce, ale nepovedlo se, takže jsem rád, že jsme se dali dohromady letos a klaplo to," vysvětlil bezprostředně po dojezdu jeden z osmnácti členů posádky Filmové kavárny.

Jeho pozitivní pocity navíc umocnil fakt, že ve své první projížďce trumfli své konkurenty z týmu Rumové smrště. „Teď máme asi tři hodiny pauzu a potom pojedeme druhé kolo. A jak vidím dnes naše šance? Doufám, že bude bedna," přál si Petrle.

Zatímco některé týmy braly závodění opravdu poctivě a koncentrovaně, tak pro další týmy šlo spíše o sranda závod. Chtěli si jízdu hlavně užít a případné vítězství pro ně bylo bonusem.

K vidění tak byly týmy v zajímavých historických kostýmech. V tom vynikl Novoříšský kulturní spolek, který složil tým. Dojmy po rozjížďce byly stejně nadšené jako u předchozí posádky Filmové kavárny. „Je to úžasné, doporučila bych to zkusit všem. Byli jsme sehraní, rozjížďku jsme vyhráli, takže super. A oblečení je sice mokré, ale voda je teplá, takže mi to vůbec nevadí," chrlila své dojmy po jízdě paní Jitka.

Na své si přišli také diváci. Týmy jezdily v rozjížďkách po dvou. Cesta na start, na druhý konec rybníka, byla tréninková a cestou zpět už se závodilo naostro. Závodníci se shodli na tom, že nejtěžší bylo zkoordinovat pohyby a rytmus všech osmnácti členů posádky tak, aby se vzájemně neutloukli pádly. A kdo nakonec vyhrál?