Rekonstrukce nových prostor na bývalém autobusovém nádraží v Telči se blíží ke konci. Nízkoprahové centrum Zastávka, které zde nově najde útočiště, už se chystá na stěhování. Poslední srpnový pátek proto před novým klubem uspořádá rozloučení s létem, na němž jednak představí nové prostory, ale i program nízkoprahového centra.

„Nepůjde ovšem o prohlídku nového klubu, protože kolaudace objektu proběhne až 12. září," avizuje dopředu vedoucí nízkoprahového zařízení Petra Břečková. Slavnostní otevření podle ní bude na pořadu dne pravděpodobně ve druhé půlce září, kdy už bude mít veřejnost možnost si nové prostory prohlédnout. „Zatím nemáme stanovený přesný termín slavnostního otevření," poznamenala Břečková.

Bavit se dá bez alkoholu

Cílem letního rozloučení proto bude především informovat veřejnost o tom, jak centrum v Telči po více než tříleté existenci funguje, a také ukázat, jak lze pracovat s mladými lidmi v okolí Telče. „Cílovou skupinou jsou primárně uživatelé ve věku mezi dvanácti až devatenácti lety. Chceme jim ukázat, že bavit se dá i bez alkoholu," vysvětlila vedoucí Zastávky. Pomyslné dveře na akci ovšem budou otevřené i široké veřejnosti. Akce začíná v pátek v jednu odpoledne a končí v sedm večer.

Ve venkovních prostorách bývalé autobusové zastávky bude vytvořeno několik stanovišť s různými aktivitami. Každý si bude moci vybrat aktivitu podle svého gusta. Kdo je zdatný ve stolním fotbálku, může se přihlásit do turnaje, na nealko baru zase budou vznikat nejlepší drinky. „Zájemci si mohou vybrat také ze dvou výtvarných workshopů velkoplošného malování a graffiti se zkušenými lektory. Samotné výtvory, které na akci vzniknou, budou sloužit jako výzdoba nových prostor," doplnila Břečková.

Nové prostory budou totiž co nejvíce přizpůsobené stylu mladých lidí, kteří služby nízkoprahového centra využívají a nebo teprve budou využívat. V novém centru vzniknou i některé prostory navíc, které na původním místě v ulici Na Posvátné nebyly.

„Asi největší změnou bude nový multifunkční sál, který bude vhodný například pro nejrůznější sportovní aktivity. Dále tam vzniknou prostory, které mohou sloužit například jako hudební zkušebna," přiblížila nové centrum Břečková.

Zastávka poskytuje sociální služby a poradenství v tématech, která jsou mladým lidem blízká. Jedná se o aktivní trávení volného času, vrstevnické a partnerské otázky, školu, rodinu a také drogovou problematiku.