„Diváci v sobotu 16. a v neděli 17. září uvidí ty nejlepší stroje a s nimi i řidiče například z Česka, Slovenska, Maďarska, Běloruska z a Albánie,“ informoval organizátor soutěže Tomáš Kratochvíl s tím, že se objeví i několik řidičů mistrů Evropy. „Staneme se tak mezinárodním mistrovstvím v offroad trialu,“ dodal Kratochvíl.

Největším tahákem letošních Mokřadů budou kromě zmíněných posádek projížďky v obojživelném voze Lada Niva. Veleúspěšnou soutěž Jožin z bažin pak budou moct letos absolvovat nejen auta ale i diváci. „Vítěz získá pět tisíc korun a titul Divácký Jožin z bažin,“ prozradil Kratochvíl.

Pořadatelé proto doporučují zájemcům si vzít s sebou náhradní oblečení. K dispozici budou mít na místě sprchy s teplou vodou. I pro děti chystají pořadatelé několik novinek, například skákací hrad ve tvaru obřího teréňáku.

Závody jsou povolené

Pístovské mokřady je akce pro terénní auta ze všech koutů České republiky. Koná se dvakrát ročně v Jihlavě-Pístově. Zajímavostí akce je, že se jedná o offroad akci na pomoc přírodě. „Koly terénních aut totiž suplujeme stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu povrchu. V ní pak žili dnes už vzácní a zákonem chránění živočichové jako je listonoh, žábronožka, kuňka apodobně,“ vysvětlil Kratochvíl.

Závody jsou schválené a podporované jak majitelem pozemku, tak i magistrátním odborem životního prostředí a Radou města Jihlavy.

Cvičení Ample Strike.
Nad krajským městem se budou brzy cvičit vojáci