Střechu věže poničili brouci tesaříci krovoví, farnosti způsobili škodu za dva miliony korun. Opravy probíhaly od 18. srpna, kdy byla báň velkým jeřábem snesena a usazena na zem mezi kostel a faru.

„Bohudíky, dopadlo to dobře," řekl brtnický kněz Petr Balát po dokončení dnešních prací. Tesařská firma bude ještě na věži pracovat dva týdny, aby dokončila bednění a oplechování spodní části střechy dosedající na zdivo.

Jeřáb dnes nejdřív vyzdvihl těžkou spodní část střechy, pak přidal část s lucernou a vrcholovým křížem. Protože nedosedla přesně, museli tesaři konstrukci upravit.

U střechy věže pracovníci v minulých týdnech po dohodě s památkáři vyměnili nejpoškozenější části dřevěné konstrukce; část původních dřevěných prvků ponechali. Báň pokryli měděnou krytinou výměnou za starý červeně natřený pozinkovaný plech.

Do koule pod křížkem farníci vložili schránku s poselstvím. Obsahuje ručně psanou zprávu o opravě a životě farnosti, fotografie, noviny, mince, údaje na flash disku, a také láhev se slivovicí, již darovali čerství novomanželé. Děti udělaly růženec a na jeho dřevěná zrnka se podepsaly.

Farní kostel v Brtnici má podobu z roku 1784, kdy byl obnoven po požáru, jeho věž včetně střechy měří 39 metrů. Polovinu nákladů ze dvou milionů na novou střechu věže pokryjí příspěvky od Ministerstva kultury a města Brtnice. Zbývající díl zaplatí farnost pomocí darů.