Seifertova, Jarní, Resslova a Riegrova. Toto jsou mateřinky patřící do sítě mateřských škol Mozaika v Jihlavě, o které je mezi rodiči největší zájem. Ukázaly to zápisy dětí do mateřských škol, které se v krajském městě uskutečnily v první půlce dubna. V některých případech však budou muset rodiče slevit ze svých požadavků a dítě nakonec dát jinam. Nejspíše do nově vzniklé školy Nad Plovárnou, kde byla kapacita navýšena o sto dětí.

„Nemohli jsme uspokojit všechny zájemce o místo v mateřské škole, ale vzhledem k tomu, že ještě budou probíhat odvolací řízení, tak teprve poté budeme mít přesnější informace," uvedla ředitelka Jarmila Bučková z Mateřské školy Mozaika Jihlava, která sdružuje osmnáct pracovišť školek po celém městě.

Bučková však potvrdila, že se všechny tříleté děti nakonec do školek v Jihlavě umístí. Jenom se všichni nedostanou tam, kam původně chtěli.

Její slova potvrdil také vedoucí školského odboru jihlavského magistrátu Tomáš Koukal. „Přijaty byly všechny děti s datem narození do 31. října 2012," sdělil vedoucí školského odboru. V překladu to znamená, že se do školky dostanou děti, kterým budou tři roky nejpozději na konci října letošního roku.

„Letos se nám podařilo uspokojit více zájemců než loni. Tedy kromě těch, kteří chtějí umístit své dítě na školku Seifertova nebo Jarní, tam je větší zájem než kapacita," potvrdil slova ředitelky Bučkové Koukal z magistrátu.

Rodiče, kteří chtěli umístit své děti do těchto školek, se budou muset spokojit s jinou školkou. Nabízí se právě mateřská škola Nad Plovárnou, kde se kapacita dětí zvýší s novým školním rokem o stovku míst.

„Na výjimku zde nyní funguje školka pro padesát dětí, která bude po vybudování nové školky v nástavbě nad jídelnou zrušena. Skutečný nárůst tedy bude padesát míst, v podstatně lepších podmínkách," poznamenal mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Nová školka by měla být hotová do července letošního roku. Nebude patřit do sítě mateřinek Mozaika, vznikne však nový subjekt s názvem Mateřská škola a Základní škola Nad Plovárnou.

Probíhající rekonstrukce a rozšíření bude stát město necelých 30 milionů korun bez DPH. V areálu stávající základní školy nad školní jídelnou vyroste jednopodlažní nadstavba se čtyřmi samostatnými odděleními se zázemím. Jihlava získala na školku dotaci z ROP Jihovýchod ve výši 85 procent způsobilých výdajů.

„Čísla k letošním zápisům poskytneme co nejdříve po sečtení. Někde rodiče nahlásili děti do dvou i více školek najednou, takže je nutné to projít," dodal Tulis.

Do sítě školek Mozaika má být podle Bučkové v novém školním roce přijato přes čtyři stovky dětí. Další dvě stovky dětí potom budou nově navštěvovat další městské školky v Jihlavě. „Nově půjde o více než šest stovek dětí," vypočítal vedoucí školského odboru na magistrátě Koukal.

Na Jihlavsku už proběhly zápisy v Telči i v Polné. V Brtnici a v Třešti teprve budou. „Předpokládáme, že bychom poptávku rodičů v letošním roce měli uspokojit," uvedla místostarostka Třeště Eva Požárová.