„Hlasování bylo napínavé do poslední chvíle, kdy se tyto dvě studánky přetahovaly o hlasující. Nakonec Škudlinka brala druhé místo za 536 hlasů. Třetí skončila studánka pod Javořicí ve štráfu, která získala 56 hlasů,“ připomněl hlasování o studánce roku Jaroslav Kněžíček z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) v Jihlavě.

Na začátku srpna byla k vítězné studánce, kterou do soutěže nominoval Jiří Zimola, instalována informační cedulka s označením Studánka Vysočiny 2017. „Jako navrhovatel vítězné studánky dostal Jiří Zimola pěknou cenu, knihu o studánkách, která mu byla zaslána poštou v průběhu měsíce června,“ dodal Kněžíček.

Hrad Roštejn. Ilustrační foto.
Studenti z celého světa poznávají krásy Jihlavska

Studánky mapuje ve své publikaci s názvem Krajem zapomenutých studánek Pavel Koubek. V knize jsou popsány studánky ze všech okresů Kraje Vysočina. Kolem studánek bylo vydáno několik publikací. Jednou z nich je například také záznamník Studánky Jihlavska, kde je 42 studánek a lidé, když navštíví alespoň 25 studánek a správně zodpoví otázky, získají studánkový odznak. Dále se studánkám věnuje Karel Holub, který vydal CD Studánky a prameny v okrese Jihlava. V nich je zmapovaných na 270 studánek.