Nevyřešené veřejné osvětlení, zimní údržba nebo jarní úklid. S takovými problémy se mnohdy potýkají Jihlavané, kteří bydlí v nejnovějších bytových domech.

Mezi takové patří například Beáta Kováčová. Nedávno se přistěhovala do nového bytového domu v Demlově ulici. Když se ale vrací večer domů, mívá strach. „Veřejné osvětlení tu není vůbec vyřešené. Lampy jsou daleko. Když zaparkuji auto v garáži, hledám klíče od vchodových dveří ještě tam, protože u dveří bych je nenašla, není tam žádné světlo. Na zámek si pak musím svítit mobilem," popsala Beáta Kováčová.

Té se ve středu podařilo zkontaktovat majitele bytovky. „Slíbil mi, že se na to chlapi přijdou podívat, tak uvidíme," řekla Kováčová s tím, že ještě předtím o tomto problému informovala jihlavský magistrát. „Napsala jsem na magistrát e-mail, ale odepsali mi, že to není v jejich kompetenci," řekla Kováčová.

Bohaté zkušenosti

Podobných případů s developery má odbor dopravy jihlavského magistrátu bohatě. „Developer si postaví bytovku a komunikaci, a to je tak všechno. Chce mít zkrátka co nejmenší náklady a co nejvíc získat, tak to řeší takhle. Neudělá veřejné osvětlení a lidé nám volají, že je tam nebezpečno. To je obvyklá situace," vyjádřil se vedoucí Odboru dopravy Magistrátu města Jihlavy Ján Tinka.

Například v lokalitě Na Člunku má Tinka zkušenost takovou, že tam developer vybudoval bytovky a u nich cestu, která je soukromá. „Komunikace patří lidem, developer jim říkal, že to bude soukromé, je tam závora, jenže pak developer vypadl a lidi zjistili, že musejí platit za zimní údržbu, zařídit si svícení a úklid. Teď co s tím, na předání městu to nemá parametry, je to zkrátka taktika developerů. Lidé jsou pak nešťastní a my to musíme dávat dohromady," přiblížil jeden příklad za všechny vedoucí odboru dopravy.

Ten radí lidem, kteří mají podobné problémy, aby se v domě společně domluvili a sepsali na jihlavský magistrát žádost. „Zase ale máme zkušenost, že v jedné lokalitě tomu brání jeden majitel. Ten říká, že si udělá údržbu sám, a ostatní lidé volají, co mají dělat. Je to opravdu velký problém. Ale ať se lidé určitě nebojí obrátit se na město. Nejlepším řešením je, když se všichni v jednom domě dokáží domluvit. Bohužel vzít peníze a vypadnout, to je běžná praxe developerů," podotkl Tinka.