Řada jihlavských restaurací a kaváren vychází vstříc nekuřákům, kterým vyhrazuje čím dál větší prostory. Jen na internetových stránkách města Jihlavy je zatím zaregistrováno 14 provozoven, kde si kuřáci cigaretu zapálit nesmějí. Většina restaurací však dnes kuřáky neomezuje na svých venkovních zahrádkách.

Výjimkou je nově otevřená zahrádka u restaurace Tři knížata na Masarykově náměstí. Přestože se jedná o otevřený prostor, kouřit se tady nesmí. Toto rozhodnutí rozdělilo návštěvníky na dva tábory. „Mně to přijde jako poměrně nešťastný nápad. Já sice nekouřím a mám radost, když u oběda nemusím čichat kouř z cigaret, ale ve večerních hodinách musí zákaz odrazovat návštěvníky," uvedla Nikola Vojtová, návštěvnice restaurace.

Jiného názoru je Jiří Souček: „Já si jídlo nedokážu bez cigarety představit, proto většinou chodím na zahrádky. U Tří knížat vaří nejlépe v okolí, ale kvůli zákazu jdu raději jinam."

Majitel restaurace Pavel Mareš si za svým nápadem stojí a nehodlá na něm nic měnit. „Chodí k nám především rodiny s dětmi, kvůli nim jsme zavedli tento zákaz. Negativní názory slýchám hodně často, ale těžkou hlavu z toho nemám," doplnil Mareš.

Ostatní provozovny zatím nad podobným opatřením neuvažují. „Doufám, že zákon o zákazu kouření projde, rozhodně bych to uvítal. Strach ze ztráty návštěvníků nemám, chodí k nám spíše nekuřáci," řekl Dominik Lechnio, manažer restaurace B2B.

Město Jihlava je od roku 2007 zapojeno do mezinárodního projektu WHO Zdravé město. Jeho hlavním cílem je zlepšovat zdraví a kvalitu života obyvatel měst. V rámci této kampaně se v roce 2011 město při příležitosti Světového dne bez tabáku, který připadá na 31. květen, rozhodlo zřídit síť nekuřáckých restaurací. „Nápad, se kterým přišli u Tří knížat, vítáme. Rozhodně bychom podporovali tento krok u dalších restaurací," sdělila Gabriela Součková, koordinátorka projektu Zdravé město.

Provozovnám, které se do sítě nekuřáckých restaurací zapojí, z toho plyne řada výhod. „Dostanou od nás certifikát, propagujeme je na svých stránkách a informačních letácích," informovala Součková. Podle ní zájem o nekuřácké prostory neustále narůstá. Právě probíhá aktualizace dat. „Získali jsme dotace z kraje, využijeme je na tisk nových letáků. Ty by měly vyjít koncem září," dodala.

MARKÉTA JELÍNKOVÁ