Kromě přestávek ho budou žáci využívat například i během hodin konverzace cizích jazyků.

Více než šest set žáků základní školy Otokara Březiny se může těšit na nový přestávkový dvůr. Ten by měli mít k dispozici od začátku příštího školního roku. „Žáci tam budou chodit především v rámci tělesné výchovy. To je hlavní myšlenkou našeho přestávkového dvoru.

Počítáme ale i s tím, že by tam probíhala výuka kroužků, družiny a školních odpoledních klubů," vysvětlil koncepci přestávkového dvoru základní školy Otokara Březiny ředitel Pavel Říha.

Během parných měsíců budou moct žáci díky přestávkovému dvoru opustit školní lavice mnohem častěji. „V letních měsících je ve třídách k nevydržení. Slunce se opírá do našich velkých oken, a ve třídách je potom nesnesitelné teplo. Právě přestávkový dvůr by mohl tuto situaci částečně vyřešit. Žáci budou moct absolvovat například hodiny výtvarné výchovy a výuku konverzace cizích jazyků venku na čerstvém vzduchu," poznamenal Říha.

V architektonické studii přestávkového dvoru se totiž počítá s přístřeškem a stoly. „Bude to něco jako pergola," dovysvětlil Říha. Žáci si rovněž budou moct na dvoře odpočinout v oddechových zónách. Podobné už mají v budově základní školy.

Dvůr bude splňovat i prvky pro školní družinu. Bude tam hřiště, kde si děti budou moct vylepšit své dovednosti například ve šplhu a v lezení. To ale vyžaduje vybudovat bezpečnou dopadovou zónu s umělou hmotou, která je bezpečnější než kamínkový povrch. „Právě hodně peněz za práci, která nebude vidět, padne na podložení a vydláždění velké plochy přestávkového dvoru," dodal Říha.

Přestávkový dvůr se nachází v areálu školy a obklopují ho tři pavilony. Mezi budovami je ještě jeden přestávkový dvůr.

Ten je ale už opravený a patří základní škole Demlova. Rekonstrukcí prošel už během loňských letních prázdnin. Žáci tu mají například k dispozici nové prolézačky, koše na basketbal, pingpongový stůl a pískoviště.

„Je to teď mnohem vzdušnější prostor. Do budoucna se chystáme ještě opravit skleník, který se nachází v prostoru dvoru," řekl ředitel Základní školy Jihlava, Demlova 32 Zdeněk Nosek.

Jeho rekonstrukce stála přes jeden milion korun. Velká suma peněz padla na podloží. Navíc na jeho opravu finančně přispěla firma Bosch.

Připravovaná renovace vedlejšího přestávkového dvoru základní školy Otokara Březiny má ale mnohem větší finanční rozpočet.

„Rozpočtovaná cena z projektové dokumentace na přestávkový dvůr základní školy Otokara Březiny činí tři miliony korun. V nejbližší době bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele. Stavět se bude v době hlavních prázdnin," uvedl tiskový mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

„Přestávkové dvory u těchto škol tvoří polouzavřená atria a svou návazností na objekty škol jsou jedinečné. Vytvoření herních ploch včetně osazení herních prvků se provedlo na základě požadavků ředitelů jednotlivých škol," dodal Tulis. Oba přestávkové dvory slouží výhradně žákům těchto škol.

ZUZANA RODOVÁ