Pak vyrazí čistit ulice v centru města od odpadků, které zde zůstaly, dle jejich vyjádření, po oficiálním úklidu města.

„Forum tím chce poukázat na neefektivitu úklidu, a hlavně na nedostatečnou kontrolu provedení práce ze strany radnice. Nechceme na nikoho útočit, pouze hledáme cestu, jak upozornit na problém nedostatečné kontroly práce městských služeb a rozpoutat na toto téma diskusi," popsala akci členka Fora Lenka Jirků.

Forum Jihlava chce reagovat na stav ulic města po jarním úklidu a po opožděném pravidelném uklízení města, které provádí Služby města Jihlavy. Ty se ale brání. „Sice jsme kvůli špatnému počasí začali o týden později, ale naopak před zahájením jsme už ulice předčišťovali, takže vše stihneme v řádném termínu vyčistit. Pokud to počasí dovolí, čistíme v týdnu nejen městskou památkovou rezervaci, ale i přilehlé ulice a komunikace," řekl za Služby města Jihlavy (SMJ) tiskový mluvčí Martin Málek.

Jarní úklid byl naplánován v termínu od 28. března až do 31. května, což znamená, že skončí až tuto neděli.

Magistrát města Jihlavy, který provádí kontrolu pravidelného úklidu města, o akci politického hnutí předem nevěděl. Na radnici jsou prý otevřeni jakýmkoli podnětům.

„Forum Jihlava však neprojevilo žádný zájem uspořádat jednání, na kterém by se zástupci strany chtěli informovat, diskutovat či před- nést podněty, které by způsoby přejímání dodaných služeb vylepšily, zefektivnily. Na-opak podnět na přísnější dohled nad kvalitou úklidu, nezávisle na aktivitě Fora Jihlava, vznesli před nedávnem členové vedení města z jiných politických stran," vyjádřil se tiskový mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Těmito podněty se zabývá náměstek primátora pro dopravu Jaroslav Vymazal, který k tomu sdělil. „Forum Jihlava pořádá mediálně atraktivní akci v ulicích města, jejich zástupci v radě města a ve vedení města však v této věci nepřišli s žádným pod-nětem. Akce zřejmě efektivně upozorní na existenci tohoto uskupení, skutečné řešení problémů ovšem nepřináší," myslí si Vymazal.

Podle Lukáše Wiesnera organizátoři akce nechtějí primárně na někoho útočit, chtějí znát názory občanů.

„Nejdříve se chceme sejít s občany, prodiskutovat s nimi problematiku úklidu města a následné kontroly a až poté, co si z toho vyvodíme závěry, tak půjdeme s návrhy na magistrát," upřesnil postup v celé záležitosti Lukáš Wiesner z hnutí Forum Jihlava. Ten podotkl, že je nutné, aby město více dohlíželo a kontrolovalo pracovníky, kteří úklid města provádí. „Když už někdo úklid dělá, tak ať ho dělá pořádně," doplnil Wiesner.

SMJ používají na úklid města ufounky s obsluhou. „Máme dva, v provozu jsou tři roky, jejich pořizovací cena vyšla na půl milionu korun a na ulici je nelze přehlédnout," doplnil Málek ze SMJ.

Koše vyváží služby šestkrát týdně a v turistické zoně každý den. „Bohužel musím podotknout, že je to i o neslušném chování některých našich spoluobčanů. Ti bez problémů odhazují nedopalky a odpadky na zem a vůbec to neřeší, takže to na některých místech vypadá bezprostředně po úklidu, jako by se tam vůbec neuklízelo," podotkl Málek.

Kulturní chování

Náměstek primátora Jaroslav Vymazal nicméně má zájem na tom, aby byl úklid ve městě co nejefektivnější. „Mám zájem na tom, aby úklid z veřejných prostředků města byl prováděn efektivně, a jsem otevřený podnětům, které kvalitu práce zvýší. Rád bych ale podotkl, že pořádek v ulicích není jen vizitkou radnice, ale také lidí, kteří se v ulicích pohybují. Že lidé platí daně a poplatky, ještě neznamená, že je odhazování odpadků a nedopalků na chodníky a do květináčů v pořádku. Není to zásluha pouze samospráv, ale především kulturního chování obyvatel," uzavřel téma Vymazal.