„Naše soutěžní menu pro letošní ročník se teprve rodí," potvrdila účast v soutěži ředitelka ZŠ a MŠ Velký Beranov Zdeňka Pavlíčková. Tématem je letos kompletní bezmasé denní menu složené z polévky, nesladkého hlavního pokrmu a dezertu. „Všechny tři chody musí mít jídelny na svém jídelníčku v jeden den jako kompletní nutričně vyvážený oběd. Cena za suroviny na přípravu jedné porce nesmí překročit limit 34 korun," uvedla PR manažerka soutěže Tereza Konířová.
Školy se mohou hlásit do korespondenčního kola do konce dubna 2016. Na začátku června porota vyhlásí 10 kuchařských týmů, které se zúčastní finále 25. srpna v Brně. Loni roce se zúčastnilo 89 jídelen z celého Česka a tématem bylo králičí maso jako hlavní chod, a mléčný dezert.
Úspěch školy ve Velkém Beranově z loňského roku nezůstal bez povšimnutí. Ředitelka uvedla, že se zvedl zájem o jídelnu ze strany cizích strávníků. „Začali k nám více chodit cizí strávníci a také dodáváme jídlo do jedné soukromé školky v Jihlavě," dodala Pavlíčková.
Školní jídelna ve Velkém Beranově se snaží vařit zdravě, v jídelníčku nechybí rybí pokrmy, luštěniny a zelenina. „Z luštěnin například děláme i cizrnu nebo bulgur," potvrdila ředitelka. V tomto týdnu například škola nabízí smaženou tilapii, což je ryba nebo boloňské špagety s luštěninovou směsí.
Dospělí cizí strávníci zaplatí za oběd 57 korun, děti potom podle věku od 19 do 24 korun.
Stříbrné menu
V loňském roce získala ZŠ a MŠ Velký Beranov druhé místo v této soutěži. Vybojovala ho s následujícím menu:
jarní zeleninová polévka
pečený králík v marinádě s paprikou, šťouchané brambory
tvarohový dezert s pudinkem
a ovocem (ovoce čerstvé dle sezony).