Na nákladné projekty spolufinancované Evropskou unií v krajském městě si Jihlava bude muset vzít úvěr. Ten může dosáhnout až 130 milionů korun. Půjčené peníze pomohou zainvestovat novou zpevněnou letištní dráhu, o které se mluví už několik let, a rekonstrukce se dočká také Srázná ulice.

Z úvěru bude letos a příští rok financováno celkem sedm investičních akcí. Téměř polovina připadne na projekty v oblasti informačních technologií a nutných zabezpečovacích systémů. „Jsou to projekty na obnovu software a hardware, končí nám některé licence a je nutné provést různé procesní záležitosti. Tyto projekty vyjdou celkem na 55 milionů korun, přičemž ve výběrovém řízení se nám může povést srazit cenu maximálně o deset procent," poznamenal primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Na tři informační projekty město může získat dotaci 85 procent, to znamená, že ve finále zaplatí z vlastní kasy kolem 8 milionů korun. Je ale nutné, aby to město předem celé zafinancovalo, a dotaci dostane až zpětně. „To znamená, že se nám v příštím roce vrátí nějakých 42 milionů," dodal primátor.

Zateplení škol

Další akcí, kterou město do úvěru zahrnulo, je potřebná celková rekonstrukce Srázné ulice poblíž centra. V současné chvíli je dokončena projektová dokumentace a je vydáno stavební povolení. Spoluúčast města je 12 milionů korun, přičemž celková cena rekonstrukce by se měla vyšplhat ke třiceti milionům. „Dotace pokryje minimálně 65 procent, maximum je 85 procent," vysvětlil Vymazal.

Další dvě investice se týkají snížení energetické náročnosti dvou základních škol. Jedna z nich se týká ZŠ Demlova 32 a 34. „Zde je naše spoluúčast ve výši 10 milionů korun. Jsme připraveni zateplit třetí patro a spojovací pavilony," uvedl primátor. Zde je dotace až 90 procent, přičemž celkově vyjde projekt na 58 milionů korun.

Zateplovací projekt čeká také ZŠ Jungmannova, tento projekt bude Jihlava financovat 11 miliony korun.

Poslední aktivita se týká dlouho diskutované vzletové dráhy na jihlavském letišti v Henčově. Tuto akci spolufinancuje město s krajem. Rovným dílem se podělí o investici za 60 milionů korun, dalších 12 milionů je odpočitatelná DPH, kterou město musí zaplatit.