V Třešti během posledního půl roku vyrostlo v lokalitě Malvíny nedaleko centra města přírodní koupaliště. Přesněji řečeno biotop. Během včerejšího slavnostního odpoledne bylo vstupné zcela zdarma, využily toho tedy především rodiny s dětmi.

Podívat se přišli ale i starší lidé. Mezi nimi Marie, která bydlí nedaleko Telče. „Je to senzační, bydlím u Telče, ale pocházím z Třeště. Musím říct, že se jim to opravdu moc povedlo. Když mě sem sestra pozve, ráda přijedu znova. Jinak se jezdím koupat spíše do pařezáků," uvedla při otvírání vitální seniorka.

Během zábavního odpoledne vystoupily třešťské mažoretky a kroužek street dance, který pracuje pod hlavičkou místního domu dětí a mládeže. Po slavnostním přestřižení se o zábavu staral moderátor Milan Řezníček a v průběhu odpoledne představil Tomáš Niederhafner projekt Dederova kola. Odpoledne doplnilo hudební vystoupení skupiny Fontána.

Nový sportovně-rekreační areál s přírodním koupalištěm vyrostl na ploše o rozloze 1,5 hektaru. Vodní plocha zabírá téměř 3 500 metrů čtverečních. „Tvar a kompozici koupacích částí definují dvě protilehlá mola. Ty rozdělují biotop na část mělkou, jejíž součástí bude 40 centimetrů hluboké brouzdaliště a neplavecká část. Hloubková část je rozdělena na hloubku do 1,2 metru a na plaveckou část," popsal starosta Třeště Vladislav Hynk. V nejhlubším místě má kolem 2,6 metru. Brod mezi brdoudalištěm a neplaveckou částí poskytuje prostor pro herní prvky.

Voda v koupališti neobsahuje chlór ani další chemické čisticí látky. Čištění je pouze biologické a zajišťují ho vodní rostliny a filtrační soubstráty. „Biotop se nevypouští, ale voda v něm cirkuluje a opět se čistí v uzavřeném okruhu. Teprve pokud bude koupaliště třeba celkově vyčistit, tak se vypustí. To je ovšem v plánu zhruba v intervalu čtyř až osmi let," uvedl starosta.

Náklady na vybudování koupaliště se vyšplhaly přes dvacet milionů korun. Na dubnovém zastupitelstvu navíc byly navýšeny kapitálové výdaje na výstavbu a zprovoznění biotopu o částku 1,3 milionu korun. Město totiž zřídilo přímo v areálu nový vodní vrt, ze kterého koupaliště napouští. „Samostatný zemní vrt vyjde na 140 tisíc korun. V původním plánu se navíc nepočítalo s turnikety a softwarem s nimi spojeným. Tato cena je kolem 260 tisíc korun. Zbytek byl použit na nákup vodní skluzavky," dodal Hynk.

Pro návštěvníky je k dispozici také hřiště na beachvolejbal, sprchy, lavičky, stojany na kola nebo převlékárny. V budovách mají zázemí plavčíci, je zde WC s přebalovacími pulty nebo občerstvení.
Základní vstupné pro dospělé na celý den je 60 korun, pro děti od šesti do patnácti let 30 korun. Dále je možné využít zvýhodněné vstupné při návštěvě až odpoledne.