Jedni jsou pro, druzí proti. Místní část Jihlavy Helenín je už několik měsíců rozdělena na dva tábory, a to kvůli kácení stromů. Olej do ohně navíc přililo kácení stromů, které v Heleníně proběhlo začátkem prosince minulého roku.

Proti kácení stromů jsou především helenínští starousedlíci, pro jsou lidé, kteří bydlí v nových zástavbách a stromy jim při bouřce v loňském roce poničily domy.

Proti kácení je v Heleníně celkem 270 lidí, ti také podepsali petici, která kvůli stromům v Heleníně vznikla. Jihlavský magistrát se peticí zabýval na začátku tohoto roku. Kvůli kácení v Heleníně probíhá i několik správních řízení. „Ve správním řízení však není petice rozhodující, rozhodující je, jestli existují závažné důvody pro kácení, tedy jaký je zdravotní stav, vitalita, provozní bezpečnost, estetická hodnota, perspektiva stromů," řekl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis s tím, že se v této věci vede celkem devět řízení. „Ke všem řízením přišla odvolání. Pět řízení už je předáno ke krajskému úřadu, u čtyř řízení ještě běží lhůty pro vyjádření, po jejich skončení budou rovněž předány ke krajskému úřadu," dodal Tulis.

Podle něj je ošidné komentovat běžící řízení. „Nicméně obyvatelé by se měli především nejprve dohodnout mezi sebou, co vlastně chtějí, část z nich kácení požaduje, část odmítá, a část obyvatel názory průběžně mění. S lehkou nadsázkou, ale i obavou říkáme, že stromy spadnou dříve, než se řízení podaří uzavří," shrnul mluvčí.

Pro kácení je podle místopředsedy osadního výboru Helenína a zároveň krajského zastupitele Lubomíra Drápely kolem čtyřiceti lidí. „Jsme na dva tábory, i když my z osadního výboru jsme všichni proti kácení. Když by se stromy ale nevykácely, nevím, kdo by si to vzal na triko v případě, že by se tam něco stalo, jak škody na zdraví, tak na majetku," přiznal Drápela.

Posudek na helenínské stromy zpracovával znalecký ústav Mendelovy lesnické univerzity. Ten stanovil stromy, které jsou označeny červeně, tedy určené ke kácení, protože jsou nebezpečné. Osadní výbor tak čeká na vyjádření kraje. „Podali jsme proti kácení odvolání, zajímá nás, jestli je to opravdu v tak havarijním stavu," uzavřel místopředseda osadního výboru.