VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tajný jako becherovka salám Vysočina není

Hodice - V Hodicích vyrábí podle originální receptury z roku 1967. Využívají přírodní sušárny.

8.5.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Aby salámy nepodléhaly teplotním výkyvům, musí se namáčet ve speciální lázniFoto: Deník/Libor Plíhal

Ze stropů půdy hodické masny visí jeden salám vedle druhého. V plném stavu se do sušárny vejde sedmdesát tisíc štánglí. Stačilo by jen zatáhnout a plod několikadenní práce dělníků si utrhnout. Každého, kdo by si to chtěl zkusit, bude ovšem ředitel provozu Josef Borek odrazovat. Dobrý salám totiž potřebuje určitou dobu na to, aby dozrál do té nejlepší chuti.

V Hodicích ví, o čem mluví. Před více než 45 lety zde totiž vymysleli salám Vysočina, který zná prakticky každý. Podle původní receptury z roku 1967 ho zde vyrábí dodnes, čímž se jako jediní odlišují od konkurenčních masných závodů.

Hodickou Vysočinu nedělají originálním salámem pouze použité suroviny, ale hlavně způsob zpracování.

Deník se byl proto podívat přímo v provozu na to, jak se zde salám Vysočina vyrábí. „Naše Vysočina má vyšší podíl vybraného hovězího masa a plní se do klihovkového střeva, které je zpracováno z hovězí kůže," odhalil hlavní rozdíl v surovinovém složení ředitel provozu Josef Borek.

Poté, co salám narazí dělníci na narážkách, dají do klecí a uzenina projde standardní tepelnou úpravou, míří do unikátních sušáren v půdních prostorech, které se od třicátých let prakticky nezměnily. A právě v tom spočívá další unikátnost výroby. „Úprava probíhá na ryze přírodní bázi. Nezaměnitelná chuť vzniká zakuřováním z otevřeného ohně z bukových štěpků a dosušováním s pomocí větráků. To znamená, že využíváme čerstvý vzduch Vysočiny, který běžně dýcháme," přiblížil jedinečnost procesu při výrobě salámu Borek. Ve většině továren dnes totiž používají moderní sušárenské komory, kde se dá regulovat teplota, vlhkost a další parametry prostředí.

Štángle salámu visí v sušárně zhruba deset až čtrnáct dní, než mohou jít na pulty obchodů. Tak dlouho trvá jejich zrání. Jak ovšem v obchodě spotřebitel pozná, že kupuje originál Vysočinu 1967 z Hodic? „Oproti ostatním Vysočinám bude mít přirozenou mírně nahnědlou barvu. Určitě nebude červená, protože do ní nepřidáváme barviva. A dále by měla při rozkrojení držet mozaikovou strukturu s ohraničenými kousky masa a špeků," poradila spotřebitelům Mirka Kvíčalová, manažerka marketingu Krahulíku Masozávodu Krahulčí, pod který hodický závod spadá.

Salám Vysočina vznikl jako alternativa k maďarskému uheráku na objednávku tehdejších struktur. Z toho důvodu se také v 70. letech rozšířila i do dalších masných závodů. O tajnosti receptury proto ani nemůže být řeč. „Náš výrobní postup je specifický, ale že by receptura byla tajná, jako například na becherovku, tak to není," uzavřel téma s úsměvem Borek.

Autor: Jana Kodysová

8.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Do soutěže Do práce na kole je možné se nyní registrovat

Nehoda s tragickým koncem mezi Bílým Kamenem a Větrným Jeníkovem

Řidič nezvládl řízení, na následky zranění zemřel

Modeláři z celé republiky představí nejlepší kousky

Jihlava – O Štít města Jihlavy, tak se jmenuje akce, která se uskuteční v sobotu 25. března v reklektářích Hotelu Gustav Mahler v centru krajské Jihlavy.

Vlk sražený na D1 na Vysočině pocházel z Karpat, ukázaly analýzy

Vysočina - Vlk, kterého tento měsíc zabilo auto na dálnici D1 na Vysočině, pocházel až z Karpat. Prokázaly to genetické analýzy jeho tkáně. Zvíře tak zřejmě urazilo z místa svého narození několik set kilometrů. Mohlo jít o mladého samce, který hledal nové teritorium, protože zjara jsou dlouhé přesuny vlků nejčastější.

Ve Žďáře soudili bulvárního novináře Novotného

Žďár nad Sázavou - Žďárský okresní soud včera vynesl rozsudek v případu těžkého ublížení na zdraví, v němž je obžalován Pavel Novotný, bulvární novinář, publicista a podnikatel. Novotný se u soudu ocitl kvůli nehodě, po které skončila seniorka z Velké Bíteše v nemocnici.

Rodiče tří chlapců se omluvili

Jihlava – Je to případ, který před čtrnácti dny otřásl veřejností. Trojice malých kluků ubila jednoho z plameňáků v jihlavské zoologické zahradě. Po týdnu mediálního vzruchu přišli rodiče výtečníků za vedením zoo a nabídli řešení vzniklé situace.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies