VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tajný jako becherovka salám Vysočina není

Hodice - V Hodicích vyrábí podle originální receptury z roku 1967. Využívají přírodní sušárny.

8.5.2013
SDÍLEJ:

Aby salámy nepodléhaly teplotním výkyvům, musí se namáčet ve speciální lázniFoto: Deník/Libor Plíhal

Ze stropů půdy hodické masny visí jeden salám vedle druhého. V plném stavu se do sušárny vejde sedmdesát tisíc štánglí. Stačilo by jen zatáhnout a plod několikadenní práce dělníků si utrhnout. Každého, kdo by si to chtěl zkusit, bude ovšem ředitel provozu Josef Borek odrazovat. Dobrý salám totiž potřebuje určitou dobu na to, aby dozrál do té nejlepší chuti.

V Hodicích ví, o čem mluví. Před více než 45 lety zde totiž vymysleli salám Vysočina, který zná prakticky každý. Podle původní receptury z roku 1967 ho zde vyrábí dodnes, čímž se jako jediní odlišují od konkurenčních masných závodů.

Hodickou Vysočinu nedělají originálním salámem pouze použité suroviny, ale hlavně způsob zpracování.

Deník se byl proto podívat přímo v provozu na to, jak se zde salám Vysočina vyrábí. „Naše Vysočina má vyšší podíl vybraného hovězího masa a plní se do klihovkového střeva, které je zpracováno z hovězí kůže," odhalil hlavní rozdíl v surovinovém složení ředitel provozu Josef Borek.

Poté, co salám narazí dělníci na narážkách, dají do klecí a uzenina projde standardní tepelnou úpravou, míří do unikátních sušáren v půdních prostorech, které se od třicátých let prakticky nezměnily. A právě v tom spočívá další unikátnost výroby. „Úprava probíhá na ryze přírodní bázi. Nezaměnitelná chuť vzniká zakuřováním z otevřeného ohně z bukových štěpků a dosušováním s pomocí větráků. To znamená, že využíváme čerstvý vzduch Vysočiny, který běžně dýcháme," přiblížil jedinečnost procesu při výrobě salámu Borek. Ve většině továren dnes totiž používají moderní sušárenské komory, kde se dá regulovat teplota, vlhkost a další parametry prostředí.

Štángle salámu visí v sušárně zhruba deset až čtrnáct dní, než mohou jít na pulty obchodů. Tak dlouho trvá jejich zrání. Jak ovšem v obchodě spotřebitel pozná, že kupuje originál Vysočinu 1967 z Hodic? „Oproti ostatním Vysočinám bude mít přirozenou mírně nahnědlou barvu. Určitě nebude červená, protože do ní nepřidáváme barviva. A dále by měla při rozkrojení držet mozaikovou strukturu s ohraničenými kousky masa a špeků," poradila spotřebitelům Mirka Kvíčalová, manažerka marketingu Krahulíku Masozávodu Krahulčí, pod který hodický závod spadá.

Salám Vysočina vznikl jako alternativa k maďarskému uheráku na objednávku tehdejších struktur. Z toho důvodu se také v 70. letech rozšířila i do dalších masných závodů. O tajnosti receptury proto ani nemůže být řeč. „Náš výrobní postup je specifický, ale že by receptura byla tajná, jako například na becherovku, tak to není," uzavřel téma s úsměvem Borek.

Autor: Jana Kodysová

8.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek

Za sto starých televizí mohou Jihlavané jet sedmkrát do Chorvatska

Ilustrační foto.

Policisté řidičům rozdají pivo

Číňany zajímá jihlavské letiště

Jihlava – Delegace z čínské partnerské provincie Hubei tento týden navštívila Kraj Vysočina. „Během pracovní návštěvy došlo na témata, která jsou v partnerství obou regionů prioritní. Probírala se zejména možná spolupráce jednotlivých firem, oblast zdravotnictví, energetiky i zemědělství,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Montessori Centrum zázraků nabízí vyžití pro děti i dospělé

Jihlava – Průvodkyně z jihlavského Centra zázraků v Mrštíkově ulici ve čtvrtek poprvé představily zájemcům nové prostory a aktivity Centra, které funguje v duchu Montessori smýšlení. To navazuje na jihlavskou mateřskou Montessori školku Meruzalka.

Při srážce dvou aut se zranilo devět lidí

Vysočina – K vážné dopravní nehodě vyjížděli v sobotu odpoledne policisté i zdravotníci na silnici I/38 za Želetavou ve směru na Jihlavu.

V Emirátech zažijete všechno možné. I déšť a zimu, říká cestovatelka

Jihlava – Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení