Jedná se o třetí ročník protestní akce s názvem Den proti úložišti., která se bude konat v sobotu 22. dubna v sedmi dotčených lokalitách .

„Starostové a obyvatelé dotčených obcí tímto chtějí veřejně upozornit na svůj zásadní nesouhlas s postupem státních úřadů, v jehož důsledku pod jejich domovy může skončit vysoce radioaktivní odpad nebezpečný po tisíce generací," uvedl mluvčí Platformy proti úložišti Jiří Popelka.

Na Jihlavsku se vybraná lokalita pro úložiště jmenuje Hrádek. Leží na území obcí Dolní Cerekev, Cejle, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná. Zasahuje tak několik cenných chráněných území, například Národní přírodní památku Hojkovské rašeliniště, přírodní rezervaci Na Oklice a několik vyhlášených přírodních památek. V území je přírodní park Čeřínek. Významné jsou zde také podzemní zdroje pitné vody.

Platforma proti hlubinnému úložišti je dobrovolným, neziskovým společenstvím obcí a spolků, dotčených projektem výstavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva. Platforma sdružuje již 22 obcí a 11 spolků.

ZUAZNA RODOVÁ