Skoro polovinu života zoo velice dobře zná současná ředitelka Eliška Kubíková, která je od roku 2005 ředitelkou tohoto nejnavštěvovanějšího místa na Vysočině. Sama však přiznává, že se její role ředitelky zřejmě chýlí ke konci.

Jak dlouho se nedělní párty na oslavu narozenin připravovala?
Příprava byla dlouhá, odhaduji několik měsíců. Už jsme ji plánovali koncem minulého roku, ale nejintenzivnější fáze začala letos na jaře po skončení výstavy v Muzeu Vysočiny. Hodně nám s tím pomáhají členové Horáckého divadla Jihlava. Takže řada prvků byla i pro mě překvapením.

Dá se říci, kolik lidí se na přípravě podílelo?
Z Horáckého divadla Jihlava šlo tak o patnáct lidí, u nás v zoologické zahradě mělo akci na starosti především marketingové oddělení, ale jinak se svým způsobem zapojili snad všichni.

Co považujete za dobu, co jste ředitelkou, za největší úspěch?
Určitě jde o projekt ZOO pěti kontinentů, podařilo se nám vybudovat kompletní zoologickou zahradu a rozšířit její velikost na dvojnásobek. Máme snad vše, co má moderní zoologická zahrada mít, včetně například vzdělávacího centra a aktivit. Možná by mohlo být ještě lepší zázemí, ale pořád je co zlepšovat.

Ilustrační foto
Léto už je tady. Koupaliště přivítají první návštěvníky

Co byste ještě ráda jako ředitelka zařídila?
Doba už se mi krátí, ale ještě bych ráda usilovala o to, aby se část areálu firmy Modeta přizpůsobila právě pro potřeby zoologické zahrady. Potřebovali bychom restauraci a místa pro další aktivity. 

Mluvíte, jako by se vaše doba na pozici ředitelky krátila?
Už jsem něco avizovala, předpokládám, že skončím v horizontu jednoho roku.

Vidíte už tedy svého nástupce?
Vím o některých lidech, kteří by měli zájem. Ale takzvaného konkrétního korunního prince, kterého bych ráda na své pozici viděla, nemám.

Na exkurzi do lomu Granit Zedníček u Mrákotína dorazilo několik desítek zájemců. Měli možnost nahlédnout do kuchyně jednoho z nejtvrdších řemesel.
I kámen se má štípat po létech, dozvěděli se zájemci v lomu