Lucie Kopečková a Andrea Eisová, studentky třetího ročníku Soukromé vyšší odborné školy sociální (SVOŠS) v Jihlavě, otevřou ve středu 8. října bezplatnou poradnu nejen pro seniory v Horních Dubenkách. Poradenské činnosti se budou věnovat každou druhou středu odpoledne. „Poradna bude fungovat v prostorách zdravotního střediska v Janštejně. Otevřeno bude vždy jednou za čtrnáct dní ve středu v době mezi čtvrtou a půl šestou odpoledne," přiblížila fungování bezplatné poradny jedna ze studentek Lucie Kopečková.

Poradna bude fungovat zřejmě do konce ledna. Výstupy z poradenské činnosti budou součástí jejich absolventské práce, která je jednou z povinností úspěšného zakončení studia na škole. „Studentky se budou snažit vyřešit problémy, se kterými se na ně lidé budou obracet, přímo na místě. Během letních měsíců byly obě na stáži v Občanské poradně v Jihlavě a mají za sebou dva roky úspěšného studia," poznamenala ředitelka jihlavské soukromé školy Marcela Křivánková. V případě, že si obě studentky nebudou vědět s nějakým problémem rady, budou se moci poradit s odborníky ve škole nebo v jihlavské Občanské poradně.

A proč zrovna otevírají poradnu v Horních Dubenkách? „Protože odsud pocházím. Poradna bude nejen pro místní, ale pro kohokoli, kdo bude potřebovat poradit s daným problémem," uvedla Kopečková.

Studentky si v průběhu léta udělaly v obci průzkum toho, co místní zajímá a o jaké služby budou mít zájem. Na základě toho vznikl okruh problémů, které bude poradna řešit především. „Zájemcům vypočteme výši starobního důchodu na základě jejich předchozí pracovní aktivity, poradíme s tím, kdy je pro lidi nejvýhodnější odchod do důchodu a také budeme přepočítávat důchody," vyjmenovala aktivity Kopečková.

Přijít však budou moci také mladší lidé se svými starostmi. Na ně jsou studentky také nachystané. „Mladším lidem poradíme s tím, kolik peněz by si měli spořit na důchod. Dozví se informace o penzijním připojištění," připomněla Kopečková. Lidé se tak dozví například o tom, kdy je nejlepší se spořením začít, kolik peněz si mají dávat bokem a tak dále.

Informaci o tom, že poradna v začne v Horních Dubenkách fungovat, už se dozvídají i místní. Starosta Jan Lapeš zveřejnil záměr studentek už v létě v místním zpravodaji a aktuální informace chystá v novém čísle. „Tento týden budeme zpravodaj roznášet, takže se o činnostech studentek lidé dozví," potvrdil starosta Lapeš.

Ten aktivitu vítá, prý se každou chvíli setkává s lidmi, kteří mají problémy s penězi a hrozí jim exekuce. Když jim někdo dokáže poradit, tak jedině dobře. „Doufám, že lidé této možnosti budou využívat," přeje si Lapeš.

Kromě klasické poradenské činnosti, která bude bezplatná, proto studentky na prosinec připravují ve spolupráci s občanskou poradnou seminář o finanční gramotnosti.

IVA BÍNOVÁ