Jedná se o pravidelnou deratizaci, která preventivně brání přemnožení hlodavců ve městě.

Radnice vyzývá ke spolupráci organizace i veřejnost. Podle ní totiž jedině v celém městě a ve stejném čase provedená deratizace má požadovaný efekt. „Pokud se deratizace provede jen v části města, populace hlodavců se z neošetřených míst velmi rychle rozšíří," vysvětlila nutnost koordinace Kateřina Kadlecová z odboru správy realit jihlavského magistrátu, která má akci na starost.

Deratizace se bude konat od 9. do 22. dubna v režii zlínské firmy Deratex. „K provedení práce v soukromých objektech a pozemcích je možné si zvolit jakoukoliv akreditovanou deratizační firmu nebo se obrátit na uvedenou firmu. Náklady na deratizaci si jednotlivci a firmy hradí sami, zásahy na pozemcích a objektech města hradí město," přiblížil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Odbor správy realit rozešle výzvu k účasti na zásahu na adresy asi čtyř set firem ve městě.

Pravidelná prevence se Jihlavě vyplácí, populace potkanů je totiž ve městě dlouhodobě pod kontrolou. „V Jihlavě velmi dobře funguje spolupráce občanů, firem a města, přemnožení hlodavců jsme ještě nezaznamenali. Prostřednictvím médií se o našem postupu ví daleko za hranicemi regionu, o naše zkušenosti se už zajímalo několik měst," komentovala dosavadní zkušenosti Kateřina Kadlecová.

Celoplošná deratizace se v Jihlavě provádí v kanalizačních sítích, školských zařízeních, topenářské síti, všech závodech, výrobnách, obchodech, prodejnách, stravovacích provozech, obytných domech i na volných prostranstvích. „Objekty, ve kterých v současné době není zaznamenán výskyt hlodavců, je nutné také ošetřit, protože hlodavci vyhnaní z ošetřených míst hledají nová neošetřená teritoria," dodal Tulis.

Jihlavané mohou pomoci nahlášením výskytu hlodavců jihlavské radnici, ale také udržováním pořádku u popelnic a kontejnerů, čímž hlodavci přijdou o snadný a vydatný zdroj obživy. Ročně za celoplošnou deratizaci jihlavská radnice zaplatí asi 250 tisíc korun.