Oficiálního a slavnostního otevření se ale dočká až začátkem srpna. Své auto si tam už podruhé zdarma dobil Petr Kubát z Havlíčkova Brodu. Stanice stojí na parkovišti v nákupní zóně v ulici Romana Havelky naproti čerpací stanici Prim.

„Před týdnem jsem tady auto nabíjel zdarma poprvé. Osmdesát procent baterie trvá dobít asi dvacet minut. Posledních dvacet procent zabere téměř hodinu. Princip a délka nabíjení je podobná jako u baterie telefonu,“ pousmál se Petr Kubát.

Mezitím si prý dojde na kávu a může pokračovat dál. Elektromobil má teprve tři měsíce a velice si ho chválí. Je to prý ideální auto na cesty dlouhé do dvě stě kilometrů.

Není divu, že je spokojen, jezdí totiž téměř zadarmo. „Záleží na odebraných kilowattech. Jsou to však korunové položky. Draho vyjde akorát pořízení elektromobilu,“ dodal Kubát. Osmdesát procent baterie vystačí na cestu z Jihlavy do Prahy či do Brna, kde jsou další rychlodobíjecí stanice.

Nabíjecí stanice v Jihlavě funguje v současné době ve zkušebním provozu. „Slyšel jsem, že prý zdarma bude nabíjet až do konce tohoto roku,“ prozradil Kubát.

Na parkovišti v jihlavské nákupní zóně tak mezi parkovacími místy přibyly dvě červená stání. Ta jsou právě vyhrazena pro elektromobily. „Nabíjet je možné dva vozy najednou,“ dodal tiskový mluvčí společnosti E.ON Tomáš Nováček s tím, že slavnostní otevření se bude konat až 8. srpna za účasti hejtmana, primátora a dalších pozvaných hostů.

David Šimek
Pes začal štěkat. A před domem ležel igelitový pytel s mrtvou slepicí


Vedení jihlavské radnice prý už v minulosti přemýšlelo o pořízení elektromobilu pro městské strážníky. „Diskutovali jsem o tom, ale převládla nedůvěra. Myslím si však, že v budoucnu to tak dopadne,“ informoval náměstek primátora pro dopravu Vratislav Výborný (ČSSD).

„Největší a unikátní je v České republice, ale i ve střední a východní Evropě, nabíjecí stanice ve Vystrkově u Humpolce,“ uvedl Nováček. Tato stanice má totiž i infrastrukturu pro vozy značky Tesla.

V červnu byla zprovozněna dobíjecí stanice v Bystřici nad Perštýnem a ve Žďáru nad Sázavou. „Další chystáme otevřít v Třebíči na Komenského náměstí,“ prozradil Nováček.

Od konce března funguje elektrostanice v Čížově na Jihlavsku, na hlavním silničním tahu na Znojmo. Na místním hotelu a restauraci Býk ji nechal nainstalovat Stanislav Vrtal. Hosté restaurace za nabití elektromobilu nic neplatí, ostatní to mají za dvacetikorunu.