V loňském roce přišlo na svět v jihlavské nemocnici 1176 miminek a rodilo 1 157 žen. Narodilo se celkem 19 dvojčat, tedy 38 dětí. „Je to nárůst oproti roku 2015, kdy jsme měli 1 102 dětí a 1 087 porodů," podal statistická čísla primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Roztočil a dodává, že díky přirozenému přístupu k vedení porodu došlo ke snížení frekvence císařských řezů o dvě procenta a k poklesu nástřihu hráze na pouhých 20 procent. Pokud je nutné rychlé ukončení porodu v jeho závěrečné fázi, je upřednostňován šetrnější vakuum extraktor oproti porodnickým kleštím.

Za loňský rok také přibylo žen, které vyhledaly jihlavskou porodnici, přestože to nebyla jejich spádová porodnice. „Jezdí za námi ženy z Hradce Králové, Benešova, Prahy, ale také dalších měst na Vysočině," dodává porodní asistentka Romana Daňhelová. V jihlavské porodnici bývají přítomni otcové u porodu až v pětadevadesáti procentech případů, a to včetně císařských řezů. Za přítomnost u porodu se neplatí.

Přestože bylo za uplynulý rok hodně miminek pojmenovaných tradičními jmény jako Honzík nebo Kateřina, našli se i rodiče, kteří vybrali netradiční pojmenování. „V paměti mi utkvělo například jméno pro holčičku Ciara. Oproti tomu jsme měli ale třeba hodně Elišek," říká Romana Daňhelová a přidává další zajímavost ohledně nejtěžšího miminka, které loni vážilo 5 120 gramů.
Jihlavská porodnice láká na moderní pokoje.