Oblíbenou součástí celosvětového dne motliteb, misijní neděle, bývá v Lukách nad Jihlavou prodej nejrůznějších produktů, většinou domácí výroby. „V případě, že nám počasí dovolí, probíhá celé dopoledne před kostelem jarmark, v minulém roce za nepříznivého počasí se jarmark konal v kaplance. Výtěžek veškerého prodeje je věnovaný na misie,“ informovala Eva Mátlová z loucké farnosti, která se na organizaci výraznou měrou podílí.

Na misijní jarmark jsou samozřejmě zváni farníci, přijít ale mohou i ostatní lidé z obce, kteří do kostela nechodí. „Novinkou budou letos palačinky, ale v nabídce budou i jiné sladké i slané dobroty. Někteří tady už kupují Vánoční dárky,“ poodhalila organizátorka.

„Papežská misijní díla nejsou žebrající organizací, nechtějí v lidech probouzet lítost tím, že jim předkládají sugestivní fotografie zubožených lidí s prosbou o dar. Naopak. Poskytují možnost něco aktivně udělat pro svět, aby byl lepší,“ dodala Eva Mátlová. K misijní neděli se různým způsobem připojí i jiné farnosti na Jihlavsku.