Lesy zejména u silnice směrem na Kozlov za poslední roky mizí před očima. Kulisa místního oblíbeného koupaliště se změnila k nepoznání. „Máme 150 hektarů lesa a zbude nám jen třicet procent porostu, na který lýkožrout nejde nebo jsou mladé a přežijí to,“ přiznal starosta.

Uvědomuje si, že dnes vysazené stromy bude využívat až příští, možná přespříští generace. „Padesát let trvá, než je z lesa měřitelný užitek. Jsou dvě varianty, jedna říká nic nedělat a čekat. My jsme se rozhodli pro tu riskantnější, ale mnohem výhodnější,“ uvedl.

Připouští si také možnost, že stromy uschnou. „Ale když budeme deset let váhat, zarostou nám plochy náletovými rostlinami a bude drahé to vykácet a připravit pro výsadbu,“ dodal další argument pro sázení.

Už před pěti lety se v katastru městyse s pomocí dotace sázely stromy, byly převážně listnaté. Dnes jsou metr dvacet vysoké, modříny mají dva a půl metru. „Všichni říkají, počkejme, co bude. Ale my sázíme a za pět let budeme mít les, přes který nebude vidět,“ slibuje si starosta.

Městys by mohl získat další lesy od soukromých majitelů, údajně je možné za dobrou cenu získat dalších sto hektarů. Zatím ale k odkupu nedojde.