Na desítkách tisících stran jsou uložené v archivu informace o pacientech, kteří v posledních čtyřiceti letech prošli jihlavskou nemocnicí.

V archivu jsou tisíce spisů ze všech oddělení nemocnice. Ze zákona je dáno, že archivace je nutná po dobu 40 let: „Teď tady máme záznamy od roku 1973," upřesnila archivářka Lenka Lokvencová. Kromě toho se jí ale podařilo uchovat skvosty, které se už málem rozpadají v rukách. „Některé záznamy jsem uchovala, třeba záznamy z roku 1861. Takové knihy je škoda vyhodit, proto jsem několik kousků zachovala," upřesnila a otočila stránky knihy, kde jsou již těžko čitelné záznamy. Mezi stohy knih se dají najít také porodní knihy, o které je z řad veřejnosti největší zájem. Lidé se totiž zajímají o to, v kolik hodin přesně přišli na svět. A díky porodním knihám, které uchovávají informace o porodech od roku 1943, to není problém. V knize je zapsáno jméno matky, pohlaví dítěte, míry a průběh porodu. Zájemcům tedy zdarma poskytneme tyto informace.

V archivu jihlavské nemocnice jsou desítky tisíc chorobopisů. Důležité jsou pro zdravotníky i v současnosti. „Například z očního oddělení potřebují dokumenty pacientů, pro ty vyhledávám každý týden nějaký chorobopis," vysvětlila Lenka Lokvencová a podtrhla další důležitou úlohu archivu. Oddělení si půjčují chorobopisy pacientů také mezi sebou, pokud potřebují konkrétní informace z historie dokumentace pacienta. I tehdy vyhledávají služby archivářky.

Oddělení archivují chorobopisy jednou ročně. Jde o tisíce dokumentů. Jen pro představu, například u kardiologického oddělení jde o 3 500 chorobopisů, u ORL o 1 200. Počty se liší podle velikosti oddělení.