To je nejvyšší osobní ocenění dětí a mládeže do 19 let, které ve městě začali udělovat v roce 2011. Jediným, kdo zatím dostal cenu každý rok, je nadaný hudebník Vilém Hofbauer. Seznam dětí je zatím až do vyhlášený tajný.

Místostarostka Eva Požárová na poslední tiskové konferenci města uvedla, že letos získá ocenění zatím největší počet dětí a kolektivů. „Oceníme celkem 12 jednotlivců a také ještě dva kolektivy," přiblížila místostarostka.

Rok od roku se seznam oceněných rozšiřuje. Jenom pro představu: V prvním ročníku v roce 2011 byly oceněné tři děti, ve druhém ročníku to byly už čtyři, potom sedm a loni si diplom odneslo osm dětí a dva kolektivy. V letošním roce se jejich počet opět zvyšuje.

Požárová prozradila, že také letos budou oceněna jména, která už uspěla v minulých ročnících.

Získá popáté?

Šanci dovršit pátý titul má tedy Vilém Hofbauer, který zatím uspěl při každém udělování ocenění. Naposledy ho v loňském roce dostal za vítězství a zvláštní ocenění pro nejúspěšnějšího účastníka v mezinárodní soutěži Pro Bohemia a za vítězství a získání titulu laureát na mezinárodní soutěži Concertino Praga 2014.

V loňském roce spolu s ním uspěli ještě Anna Křivánková, Klára Zažímalová, Vojtěch Hynk, Michaela Veverková, Adam Pešta, Michal Tesař, Michal Rojek, kolektiv hráček košíkové a kolektiv pracující na projektu Po stopách zmizelých sousedů v Třešti za zpracování příběhů židovských rodin z Třeště a okolí.

Město uděluje titul tomu, kdo v regionálním, celostátním nebo mezinárodním měřítku dosáhl významného úspěchu, a to především v kultuře, vzdělání, péči o životní prostředí, sportu a dalších oblastech veřejného života, případně se zasloužil o propagaci města Třešť.