Čas se oficiálně o hodinu zpět posouvá v neděli v noci, díky tomu si výjimečně pospíme o hodinu déle.

Akce s kulturním programem v Třešti začíná ve čtrnáct hodin. O zábavu se tentokrát postarají členové Divadelního souboru Karla Čapka z Třeště. „Budeme tvořit a vyrábět, zájemci si s sebou mohou přinést prázdný, čistý a nepoškozený tetrapak obal, i ten bude využit. Dále jsou pro děti i jejich rodiče připraveny nejrůznější aktivity a soutěže i s odměnami. Některé děti na závěr dostanou ten nejdůležitější úkol posunout ukazatele času na slunečních hodinách," řekla vedoucí odboru kultury a propagace třešťského městského úřadu Michaela Marešová.

Třešťské sluneční hodiny jsou zřejmě jediné svého druhu, na nichž lze v daném období vždy správně odečíst středoevropský nebo letní čas. V dlažbě okolo obří ručičky vysoké přes osm metrů je totiž umístěno třináct číselníků, které lze podle potřeby posouvat. Sluneční hodiny na třešťském náměstí jsou umístěny na ploše 663 metrů čtverečních a patří mezi největší sluneční hodiny vůbec. V Třešti stojí od roku 2003.

Aktuální čas budou od víkendu ukazovat také věžní hodiny na kostele svatého Jiljí v Mrákotíně, kde je už několik desítek let mechanický hodinový stroj a čas se tam stále nastavuje ručně. „V sobotu večer nebo v neděli ráno budu muset na věž zajít. Hodiny vypnu, hodinu počkám a pak hodiny opět spustím. Je to o něco složitější než změna času na jaře, protože ručičky je bez problémů možné posunout o hodinu vpřed," uvedl Zdeněk Líbal, který starost o hodiny na kostele svatého Jiljí zdědil po svém otci. „Drobnou údržbu zvládnu. Stroj musím asi jednou za dva měsíce promazat. Když se hodiny zpožďují, nebo jdou naopak napřed, umím seřídit přesný čas. Když se však něco porouchá více, volám hodináře," dodal Líbal.

To v nedaleké Telči s nastavením správného času o víkendu tolik starostí mít nebudou. Například na věži svatého Ducha jsou věžní hodiny elektrické a čas se tam mění automaticky.

„Hodiny jsou řízené z Frankfurtu nad Mohanem signálem, o půlnoci se čas automaticky aktualizuje. Funguje to tak dvacet let, tedy od doby, co se o hodiny na věži svatého Ducha starám. A pokud vím, hodiny se automaticky přenastavují i na ostatních věžích kostelů na náměstí Zachariáše z Hradce," vysvětlil telčský hodinář Jiří Koubík.

Za dobrovolnou, nezištnou a dlouhodobou péči o věžní hodiny na věži svatého Ducha dostal loni Jiří Koubík krajskou Cenu Ď. „Hodiny jsou sice elektronické, přesto je musím tak šestkrát až desetkrát do roka zkontrolovat, starat se o ně, promazávat soukolí stroje a podobně. Když se objeví větší zádrhel, například hodiny nejdou po bouřce zprovoznit, volám na pomoc servisního technika z Olomouce. Ale to se moc často nestává," doplnil další informace hodinář Koubík.

ZUZANA MUSILOVÁ