Na ni odpoledne naváže multižánrový festival Cihelna, který se v Třešti koná v rámci oslav 120. výročí založení seskupení firem Podzimek a synové.

Jednorožné rožnění obsadí město už po šesté, a to na tradičním místě. Hlavní silnice bude od bývalé školy na náměstí až po radnici uzavřena a vyhrazena pro všechny, kteří mají rádi chuť a vůni grilovaných specialit. „Svůj um předvede i herec Mojmír Maděrič. Dále budou lidé moci ochutnat míchané alkoholické i nealkoholické nápoje, které během své show namíchá zkušený barman. Nejmenší se mohou těšit na pohádku, dílničky nebo animační program plný písniček, soutěží a tance. Chybět nebudou ani Hry bez hranic," uvedla Michaela Marešová z kulturního odboru města Třeště. Po celý den bude hrát kapela Fontána z Brtnice, zájemci si mohou vyzkoušet i oblíbené rodeo s podobou třešťského jednorožce a celým dnem provede moderátor Roman Mikeš.

Návštěvníci se však mohou také těšit na úplnou novinku. „Do Třeště totiž zavítá ochočený medvěd Hugo, kterého si děti budou moci i pohladit," doplnila Marešová.

Odpolední program vyvrcholí kolem čtvrté hodiny odpoledne, kdy se začne chystat průvod, který půjde z náměstí přímo do cihelny v Čenkovské ulici, kde bude slavnostní den pokračovat. „Ve čtyři hodiny odpoledne si diváky i grily vyzvednou zkušení průvodníci a společně přesunou akci do areálu firmy. V průvodu se můžete těšit mimo jiné na Cirkus problém, orchestr Tutti, amatérské divadelníky ze Stonařova či Dobronína a na pohyblivé objekty," poznamenala Ivana Opršalová z marketingového oddělení firmy.
Uvnitř cihelny bude možné zastavit se v Bistrot de Papa na výtečnou francouzskou kuchyni či na improvizovaném farmářském trhu s autentickým lokálním občerstvením. Zbylý kulturní program obstarají divadelní představení a koncerty.

„Učinkují například Divadlo Kvelb, Víťa Marčík, Formani, Brick Cirk, Luděk Kovár a jeho loutkaři z třešťského divadelního souboru Karla Čapka, divadlo Tejp, Orchestroj, Bee Band, duo Graž, Pouličníci a francouzské hudební bonbónky Les Poupées Gonflées a Dizzy Gilagio a další," vyjmenovala Opršalová.

V tento jeden den navíc bude v prostorách firmy Podzimek ve Váňovské ulici od 10 do 16 hodin zpřístupněná výstava fotek významného československého fotografa Tona Stana. „Výstava pro autora netypických fotografií objektů 
v krajině s názvem Geometrie bude instalována v industriálním prostoru truhlárny. Část fotografií, na jejichž realizaci se firma podílela, je použita v jejím exkluzivním kalendáři coby symbolické završení desetileté kreativní spolupráce mezi Tonem Stanem a firmou Podzimek," dodala marketingová manažerka Opršalová.

Poprvé se festival Cihelna konal v roce 1998 a vznikl náhodou. Tehdy tento prostor využil Petr Forman pro představení, s nímž cestovalo Divadlo bratří Formanů po Evropě.