Jihlavský magistrát v poslední době zaznamenává stále častější dotazy Jihlavanů na přibývající problémy s kanalizací ve městě. Jde zejména o aktuální havárie ve Vrchlického a Brněnské ulici.

Podle vyjádření radnice havárie přinesly komplikace nejen v podobě uzavírky tahů městem, ale také nepříjemný zápach a dokonce i splašky přímo v ulicích města. V pátek po Brněnské ulici procházela Hana Mašková, která tudy pravidelně chodí do práce. „Musím říci, že poslední dobou je tady opravdu hrozný zápach, někdo by s tím měl něco udělat," nadhodila Mašková.

Podle magistrátu však Jihlava se situací nemůže nic dělat. „Touto cestou oznamujeme, že vlastníkem kanalizace v Jihlavě, která občanům tak silně znepříjemňuje život, není město Jihlava, ale Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK). Je zákonnou povinností SVAKu kanalizaci opravit, a po dobu její opravy zajistit náhradní odvádění splaškových vod," vyjádřil se mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Magistrát SVAK vyzval, aby havárie kanalizace v ulicích Brněnská a Vrchlického co nejrychleji opravil, a aby po dobu jejich opravy zajistil náhradní odvádění splaškových vod.

Jenže podle předsedy předsednictva SVAKu Jiřího Vlacha je vše v pořádku. „Havárie, ke kterým v Jihlavě došlo, samozřejmě řeší náš smluvní dodavatel. Chceme v co nejkratší době zajistit funčnost tohoto majetku, náš smluvní dodavatel na tom pracuje," řekl Vlach.

Město však tvrdí, že SVAK úřadu poskytl v této věci nepravdivé vyjádření. „A to když v korespondenci ke zmíněným haváriím uvedl, že „s ohledem na to, že havárií dotčená kanalizace byla po celou dobu průtočná, nemusely být podniknuty žádné kroky k provizornímu zachycování a likvidaci splaškových vod v havárií dotčené oblasti"," odcitoval Tulis. Podle Vlacha je zbytečné se k tomuto tvrzení vyjadřovat. „Jihlava už hodně dlouho šíří zavádějící údaje a polopravdy. Přes média se snaží vnášet do mysli lidí, jací jsme lumpové, a co všechno děláme a neděláme," řekl Vlach.

Vedení města na závěr vyjádřilo připravenost vyčlenit finanční prostředky a zahájit opravu havárií ihned poté, co SVAK předá vodovodní a kanalizační řady v Jihlavě městu. „Tak měl podle svých stanov učinit nejpozději do 31. 1. 2013. Dosud se tak ale nestalo. Jihlava ukončila členství ve SVAKu 31. 12. 2012," informoval Tulis. Podle Vlacha valná hromada SVAKu jasně řekla, že majetek městu vydá. „Nyní jsme navrhovali ocenění, ale s Jihlavou byly zase problémy, bez toho to nelze vydat," uzavřel neurčitě Vlach.